|   Logg inn  |   English  |   Norsk
Logo

Nyheter


Clemens Eiendom kjøper i Kvadraturen (+)

18. desember 2019 – KJØPER: Bernt Nordby Skøien i Clemens Eiendom kjøper i sentrum.

Kjøpet gjøres ved at Clemens Eiendom kjøper seg opp til 100 prosent i Fo1 Eiendomsinvest AS, som leier ut og drifter Fred Olsens gate 1. Clemens Eiendom har eid 56 prosent av selskapet, mens fem øvrige aksjonærer har eid resten.

Den ærverdige bygården, som ligger rett ved Oslo Børs, er leid ut til blant annet Verdipapirsentralen og Forbrukerrådet. I 2018 hadde eiendommen leieinntekter på 20 millioner kroner.

– Det er en kontrakt som er inngått på markedsmessige vilkår, men vi går ikke ut med prisen, sier daglig leder Bernt Nordby Skøien i Clemens Eiendom.

Med en yield i Kvadraturen på 4 prosent, er det dermed grunn til å tro at eiendomsverdien ligger opp mot en halv milliard kroner.

Les også: Selger i Stavanger etter kraftig verdioppgang

– Det var naturlig for oss å sikre fullt eierskap til eiendommen, som er en perle i en del av sentrum som er blitt svært populær, med kort avstand til både Oslo S og Jernbanetorget samt Bjørvika, sier Nordby Skøien og legger til:

– Vi er selv plassert i Rådhusgata 1-3, som også Clemens Eiendom eier, og vi har stor tro på området. Kvadraturen har over flere år utviklet seg til å bli et attraktivt område for bedrifter som i økende grad velger å lokalisere seg i denne delen av sentrum, og det gir oss åpenbare synergier å eie to bygg ved siden av hverandre. Vi har tro på at dette området vil fortsette sin attraktive utvikling de kommende årene, sier Nordby Skøien.

Fred Olsens gate 1 ble oppført i 1899 og er tegnet av arkitekt Ole Sverre. Opprinnelig var det restauranter og forretninger i gårdsrommet med gjennomkjøring for hest og kjerre. Det var også mulig å heise opp last i etasjene. Det tidligere åpne gårdsrommet ble i forbindelse med siste rehabilitering og oppgradering av eiendommen bygget inn som et atrium med glasstak. Eiendommen fremstår i dag som moderne med mange flotte historiske detaljer.

https://www.estatenyheter.no/transaksjon-transaksjoner/clemens-eiendom-kjoper-i-kvadraturen/259767


Norwegian Property selger eiendom i Stavanger

17. desember 2019 – SYNERGIER: Bent Oustad, konsernsjef i Norwegian Property, sier at salget er i tråd med strategien om å fokusere selskapets kapital til områder hvor det har synergier.

Norwegian Property har solgt eiendommen Badehusgata 33-39 i Stavanger for 430 millioner kroner, fremgår det av en melding tirsdag.

Salget er gjort gjennom selskapet Badehusgata 33-39 Holding AS, og er solgt til et prosjektselskap opprettet av Malling & Co Project Finance AS.

Norwegian Propertys eide 50 prosent i selskapet sammen med Camar Eiendom AS (35 prosent) og Agera Eiendomspartner AS (15 prosent).

«Salget er i tråd med Norwegian Propertys strategi om å fokusere selskapets kapital til områder hvor vi har synergier, egen bemanning eller ser andre komparative fortrinn i forhold til våre konkurrenter. Ved å gjennomføre denne transaksjonen rendyrker vi selskapet vårt ytterligere, i tråd med hva vi har kommunisert til våre eiere. Vår resterende eksponering mot Stavanger-regionen vil være gjennom et JV i Forusbeen sammen med Base Gruppen».

Det sier administrerende direktør i Norwegian Property, Bent Oustad, i en kommentar.

«Nøkkeltall for eiendommene per 30. september 2019 er inkludert i Norwegian Propertys kvartalspresentasjon for tredje kvartal 2019. Bokført verdi 30. september var 305,7 millioner kroner. I fjerde kvartal er det i tillegg foretatt diverse investeringer i eiendommen for å klargjøre bygget for nylig inngåtte leiekontrakter», skriver selskapet.

Transaksjonen sluttføres i løpet av desember 2019 gjennom salg av holding-selskapet.

https://finansavisen.no/nyheter/bors/2019/12/17/7482805/norwegian-property-selger-eiendom-i-stavanger


Selger i Stavanger etter kraftig verdioppgang(+)

17. desember 2019 – Norwegian Property og deres partnere i Badehusgata 33-39 har solgt eiendommen. Verdiene har økt kraftig på bare litt over ett år.

Det er et selskap satt opp av Malling & Co Project Finance som har kjøpt Badehusgata 33-39 Holding AS, selskapet som eier Badehusgata 33-39. Eiendomsverdien er 430 millioner kroner. Dermed har verdiene økr betraktelig siden Norwegian Property solgte 50 prosent av eiendommen til Camar Eiendom (35 prosent) og Agera Eiendom (15 prosent) i november i fjor. Eiendomsverdien var da 280 millioner kroner. SPG Corporate Finance var rådgiver i transaksjonen.

Norwegian Property har kvartalsvise verdivurderinger, og bokført verdi var ved utgangen av tredje kvartal 305,7 millioner kroner. Selskapet har også foretatt diverse investeringer i eiendommen i fjerde kvartal for å klargjøre bygget til nylig inngåtte leiekontrakter.

– Salget er i tråd med Norwegian Propertys strategi om å fokusere selskapets kapital til områder hvor vi har synergier, egen bemanning eller ser andre komparative fortrinn i forhold til våre konkurrenter. Ved å gjennomføre denne transaksjonen rendyrker vi selskapet vårt ytterligere, i tråd med hva vi har kommunisert til våre eiere. Vår resterende eksponering mot Stavanger-regionen vil være gjennom et JV i Forusbeen sammen med Base Gruppen, sier adm. direktør Bent Oustad i Norwegian Property.

Badehusgata 33-39 har et samlet areal på 21 146 kvadratmeter, hvorav kontorer utgjør 18 517 kvadratmeter. Eiendommen har 240 parkeringsplasser.

https://www.estatenyheter.no/transaksjon-transaksjoner/selger-i-stavanger-etter-kraftig-verdioppgang/259709


Selger fem eiendommer på Alna (+)

2. desember 2019 – Realkapital Investor selger Realkapital Breivollbyen AS etter 15 måneders eiertid.

GIR STAFETTPINNEN VIDERE: Etter å ha forhandlet frem en lang leieavtale, selger nå Realkapital Investor denne Alna-eiendommen videre. (Ill.: Realkapital Investor)

Selskapet eier fem næringseiendommer i krysset Smalvollveien og Breivollveien på Alna i Oslo. Eiendommene ble overdratt 29. november.

Kjøper er et prosjekt tilrettelagt av Pareto Securities, hvor Oslo Pensjonsforsikring tegnet seg for kapitalen.

Eiendommene er utleid til leietakere som Bavaria, St1, Plantasjen og AutoGrip. Samlet bygningsmasse er 16.500 kvadratmeter. Tomtearealet er 32.000 kvadratmeter fordelt på Breivollveien 27, 29 og 31 samt Smalvollveien 62 og 64.

Bygningen som Bavaria leier er under ombygging og arealene vil i løpet av 2020 bli ferdigstilt til utstilling, salg og verksted for BMW og Mini.

Leieavtale på 18 år

– Vi har forhandlet frem en 18 års avtale med Bavaria på det som kommer til å bli Norges råeste bilanlegg. I tillegg har staten ved Nytt regjeringskvartal leid Smalvollveien 64 til bruk som mellomlager i sitt byggeprosjekt. Alle eiendommene er dermed utleid på svært langsiktige avtaler, sier Anders Aasand, ansvarlig for investeringen i Realkapital Investor.

LES OGSÅ: Realkapital Investor kjøper fem eiendommer

– Vi har bare eid eiendommene i 15 måneder, men har med disse grepene kommet til et egnet tidspunkt for å gi stafettpinnen videre til mer langsiktig og trygghetssøkende kapital. Beliggenheten er veldig god for videre utvikling også slik at man nå har god tid til å kjøre en videre reguleringsprosess med tanke på den fremtidige benyttelsen av eiendommen, legger Aasand til.

– Vi er godt fornøyd med å kjøpe en så stor eiendom med så sentral beliggenhet, sier Bjørn Erik Nilsen i Pareto Securities.

– Eiendommen passer meget godt inn strategisk for Oslo Pensjonsforsikring med lang sikker kontantstrøm sammen med fremtidig utviklingspotensial, fortsetter Nilsen.

Partene ønsker ikke å offentliggjøre transaksjonsbeløpet.

Selger ble rådgitt av Advokatfirmaet Thommessen mens kjøper brukte Wiersholm som sin rådgiver. SPG Corp var megler i transaksjonen.

LES OGSÅ: Realkapital Investor kjøper fra Krefting (+)

Realkapital Investor er en eiendomsaktør med industriell tilnærming og fokus på Oslo-regionen. Selskapet forvalter i dag 16 eiendommer med markedsverdi på ca. fire milliarder kroner fordelt på 190 000 kvadratmeter.

https://www.estatenyheter.no/pluss-transaksjon/selger-fem-eiendommer-pa-alna/258896


UNION kjøpte fra Tvenge

23. september 2019 – Det nye Core+ fondet til UNION har kjøpt Pilestredet 35 fra Torstein Tvenge og noen øvrige aksjonærer.

SOLGT: Pilestredet 35 er solgt til UNION. Foto: Google Maps.

Det var et investeringsselskap satt opp av Pareto Securities som kjøpte Pilestredet 35 i 2011, eiendommen som tidligere har huset Gjensidiges hovedkontor. Finansavisen antydet da en salgssum på 670 millioner kroner. En av deltakerne i Pareto-syndikatet har vært Torstein Tvenges Fram Management AS.

– Vi har vært med i syndikatet. Det har hatt en seks-syv aksjonærer. Nå er den solgt til et fond, var alt han ville si da Estate Nyheter pratet med ham i sommer og henviste til Hans Hilde i Pareto, som igjen henviste til kjøperen UNION.

Nå bekrefter Managing director i UNION Eiendomskapital Johan Hamre at det nye Core+-fondet til UNION har kjøpt eiendommen.

– Vi har kjøpt Pilestredet 35, men kan ikke kommentere noen detaljer, sier Hamre.

Han ønsker heller ikke si noe om leieinntektene eller hvor lang leiekontrakten med OsloMet er.

– Vi har kjøpt eiendommen fordi det er en fantastisk sentrumseiendom, sier han videre.

Pilestredet 35 AS hadde i fjor leieinntekter på 41,3 millioner kroner. Det er SPG Corporate Finance som har vært megler i transaksjonen.


Fearnley-syndikat solgte kombieiendom

26. juni 2019 – Fearnley Project Finance har nettopp solgt en stor industrieiendom i Drammen.

STORT: Fearnley Project Finance har solgt ei 53 mål stor tomt på Holmen i Drammen. Foto: FPF

Eiendommen på Holmen i Drammen er utleid til Prysmian Group Norge, som produserer kabelløsninger for industri, olje og gass, energi og telekom. Bygget har et samlet areal på ca. 40.000 kvadratmeter og med selveiet tomt på 53 mål. Kjøper overtar 100 prosent av aksjene i Kombieiendom Invest, ifølge en pressemelding. Adressen til eiendommen er Kjerraten 16.

Kjøper er et selskap tilrettelagt av Arctic Securities. SPG Corporate Finance og Arntzen de Besche Advokatfirma ved Håvard Bergli har bistått selger.

– Kombieiendom Invest var opprinnelig også eier av en større industrieiendom utleid til ABB i Skien, som tidligere i år ble solgt for 217 millioner kroner. Leiekontrakten med Prysmian Group i Drammen er nylig reforhandlet og det var nå et naturlig tidspunkt å realisere med god avkastning for investor. Eiendommen har en meget sentral og attraktiv beliggenhet og vi er sikre på at kjøper vil ta del i den positive utvikling som vil finne sted på Holmen i tiden fremover, sier Haakon Shetelig i Fearnley Project Finance som forvalter en eiendomsportefølje bestående av 35 prosjekter til en samlet verdi ca. 7 milliarder kroner.

I 2018 hadde Holmen Eiendomsforvaltning ANS, som eier eiendommen, leieinntekter på rundt 21,2 millioner kroner. Legger man til grunn noe økning i leieinntektene i 2019, kan eiendomsverdien komme opp i rundt rundt 400 millioner kroner


Her er kjøperen til Tveten Park

8. mai 2019 – Nå er det klart hvem som bladde opp over en halv milliard kroner for Tveten Park.

OPPSIDE: Eiendommen har 9500 kvadratmeter ledig areal. Foto: Nyebilder.no

Det var før jul i fjor at det ble klart at eierne av Tveten Park hadde tegnet en intensjonsavtale for salg av eiendommen Ole Deviks vei 2-4-6. Kjøper var imidlertid hemmelig, og etter hvert kom det i kvartalsrapporten til Tveten Park at eiendommen var solgt for 570 millioner kroner.

Tirsdag ettermiddag var salgsavtalen endelig closet, og da kunne navnet på kjøperen offentliggjøres. Det er Tristan Capital som i samarbeid med Malling & Co Project Finance som har kjøpt eiendommen. Malling & Co Project Finance har vært Tristan Capitals kjøpsrådgiver og deltar videre som asset manager og joint venture-partner.

– Alle parter har god grunn til å være fornøyd med transaksjonen. Vi mener selger oppnådde en riktig pris samtidig med at kjøper ønsker å investere betydelige beløp i eiendommen for dermed å kunne ta ut ytterligere oppside, sier Mads Mortensen, Managing Partner i Malling & Co Project Finance.

Ole Deviks vei 2-4-6 (Tveten Park) har et samlet areal på ca. 35 000 kvadratmeter. De årlige leieinntektene er ca. 40 millioner kroner. De største leietakerne er Q-Park, One-Co, Rema 1000, Advania, Trade Solutions og Profilforum.

– Nå skal vi gjennomføre planen for eiendommen. Eiendommen har ca. 9500 kvadratmeter ledige arealer som Tristan og Malling skal pusse opp og leie ut til nye leietakere. Vi skal oppgradere eiendommen både utvendig og innvendig slik at den fremstår som et attraktivt leieobjekt for aktuelle leietakere sier Mortensen. Han mener eiendommen har stort potensiale.

– Med kombinasjonen av lav kontorledighet i Oslo, stigende leiepriser og en positiv utvikling av området rundt Bryn og Helsfyr, har vi stor tro på at eiendommen vil fremstå som attraktiv for potensielle leietakere, sier Mortensen.

SPG har tilrettelagt eiendomsselskapet Tveten Park AS. Høsten 2017 kunne Estate Nyheter fortelle at selskapet hadde refinansiert banklån til obligasjonslån til gode betingelser. Samtidig gikk eierne i Tveten Park inn med ytterligere 70 millioner kroner i egenkapital. Blant eierne er Søylen Næringseiendom, Niki AS (Torgeir Mjør Grimsrud), Investire Eiendom (Selvaag Holte-familien) og HCH Eiendom (Hans Petter Krohnstad), samt flere andre investeringsselskaper.

Det er SPG Corporate Finance som var selgers rådgiver i transaksjonen.

Malling & Co Project Finance har bistått Tristan Capital Partner som Asset Manager på flere prosjekter de siste årene, blant annet Grensen 5-7, som nylig ble solgt for 900 millioner kroner på vegne av fondet Tristan Capital Partners’ EPISO 3.

– Vi ser frem til å jobbe sammen med Tristan Capital Partners på enda et prosjekt i det norske markedet. Tristan er etter hvert blitt en betydelig aktør i det norske eiendomsmarkedet og vi ser frem til å utvikle vårt nære samarbeide ytterligere, sier Mortensen

https://www.estatenyheter.no/2019/05/08/her-er-kjoperen-til-tveten-park/


Solgt for 175 millioner – kan bli boligprosjekt

6. februar 2019 – Tellus Eiendom AS har kjøpt en kombinasjonseiendom på Etterstad i Oslo. Selv om det går toglinjer både ved siden av og under eiendommen, er den allerede utredet for boliger.

Eiendommen består i dag av kontor og lager, samt en Rema 1000-butikk. Foto: Google – I første omgang er vi opptatt av å leie ut alle arealer, og å snu litt på leietakerne. Men på ett eller annet tidspunkt kommer det til å bli et boligprosjekt der, sier administrerende direktør Per Øivind Dahl i Tellus Eiendom.

Les også: Tellus kjøpte handelspark fra Coop

Brutto eiendomsverdi er på 175 millioner kroner, men Dahl påpeker at det er en relativt lav saldoverdi på bygget, slik at avkastningen på aksjeverdien er hyggeligere enn på eiendomsverdien. Selger av eiendommen, som har adresse Biskop Jens Nilssøns gate 5, er Malling & Co Project Finance. Det er SPG Corporate Finance som har vært selgers rådgiver.

Kombinasjonseiendommen består i dag kontor og lager, samt en Rema 1000-butikk. Den er beliggende nær Vålerenga, og ikke langt unna VIF-stedet Sotahjørnet – hvor OBOS planlegger et stort boligprosjekt.

– Fra eiendommen på Etterstad er det flott utsikt mot byen og fjorden. Utfordringen er at det går toglinjer både ved siden av og under eiendommen, men dette er løsbart med tanke på boliger, forteller Dahl.

Tellus Eiendom kommer ikke til å gjennomføre et boligprosjekt i egen regi, men «kanskje sammen med noen». Alternativet blir å selge eiendommen til en boligutvikler.

I fjor økte Tellus Eiendom boligporteføljen med ca. 200 enheter gjennom kjøpene av prosjektene Arnljot Gellines vei 35 (kort vei fra eiendommen på Etterstad) og Dovrekvartalet i Lillestrøm. Selskapet har nå en portefølje på 500 utleieleiligheter.

https://www.estatenyheter.no/2019/02/06/solgt-for-175-millioner-kan-bli-boligprosjekt/


Kjøper for en halv milliard

15. januar 2019 – Realkapital Investor blar opp en halv milliard kroner for Ole Deviks vei 10-14.

Eiendommen ble overtatt 15. januar, og 14 har en samlet bygningsmasse på 27 969 kvadratmeter fordelt på fire-fem eiendommer. Tomtearealet er på 28 455 kvadratmeter. Bygget huser i dag hovedkontoret til ABB, som har vært der siden selskapet het Norsk Viftefabrikk på 1950-tallet. Det ligger sentralt like ved Bryn skole. Selger er syndikat som ble etablert av Pareto Securities i 2015. Pareto kjøpte da eiendommen for 465 millioner kroner fra Nordea Liv.

– Eiendommen er vesentlig oppgradert senere år og fremstår som ett flott hovedkontor hvor vi håper ABB vil være lenge. Skulle de flytte er imidlertid eiendomsmassen fleksibel for flerbruk både som kontor og kombinasjonsbruk og tomten er nesten 30 mål med mange muligheter. Eiendommene ligger veldig sentralt for mange typer virksomhet. På lang sikt vil være naturlig å se på mulighetene for konvertering av bygningsmassen og en høyere utnyttelse av tomtene i tråd med kommuneplanen», sier ansvarlig i Realkapital Investor, Anders Aasand.

– Vi har hatt et godt samarbeid med ABB i årene vi har vært eier og prosjektet har gitt hyggelig avkastning for våre investorer, sier Kristin Fjeldstad Krog i Pareto.

Pareto-syndikatet fikk juridisk rådgivning av Wiersholm, mens Realkapital Investor brukte Advokatfirmaet Haavind. SPG Corporate Finance var selgers rådgiver i transaksjonen.

http://www.estatenyheter.no/2019/01/15/kjoper-for-en-halv-milliard/


Nye storkjøp i Stavanger

4. desember 2018 – H.I.G. Capital har kjøpt to nye eiendommer på Forus for rundt 700 millioner kroner.

H.I.G. Capital klinte til sist uke og kjøpte Aker-bygget i Hinna Park for rundt 1,7 milliarder kroner. Nå fortsetter det amerikanske fondet kjøpe eiendommer i Stavanger-området. H.I.G. kjøper Golf Tower og det såkalte Fabricon-bygget på Forus. Det er Stavanger Aftenblad som omtaler de to eiendomskjøpene med adressene Kanalsletta 2 og Kanalsletta 3. Den samlede prisen skal være rundt 700 millioner kroner. Selger er fondet Union Eiendomsinvest.

– Det er dessverre ikke så mye vi kan si om denne transaksjonen utover det at vi er fornøyde med salget, og at vi synes det er spennende at det igjen er et positivt fokus fra investorer på Forus-området, sier daglig leder i Union Kapitalforvaltning, Johan Hamre, til Aftenbladet.

Avisen skriver at H.I.G. Capital er interessert i ytterligere eiendommer i Stavanger-markedet etter at de den seneste uken har kjøpt Stavanger-eiendom for nesten 2,5 milliarder kroner. Union kjøpte Kanalsletta 2 (Golf Tower) i 2015 og Kanalsletta 3 (Fabricon-bygget) i 2014.

SPG Corporate Finance var selgers rådgiver i transaksjonene.

http://www.estatenyheter.no/2018/12/04/nye-storkjop-i-stavanger/


Vika-syndikat solgte til Ragde

19. desember 2018 – Et Vika Project Finance-syndikat har solgt Mølleparken 4 til Ragde Eiendom.

Det var for rundt ett år siden at Vika Project Finance (Vika) tilrettela for kjøpet av Mølleparken 4 for syndikatet Mølleparken 4 AS. Selger var Søylen Eiendom med flere, og Søylen ble med videre i syndikatet. Eiendomsverdi vedkjøpet var da 419 millioner kroner.

Nå er det klart at Vika selger eiendommen videre til Edgar Haugens eiendomsselskap Ragde Eiendom. Ragde eier nabobygget Mølleparken 2 og en rekke andre eiendommer i området. Brutto eiendomsverdi er ca. 500 millioner kroner.

Eiendommen ligger på Grünerløkka, ca. 10 minutter unna Oslo sentrum. Arealet er på ca 22 000 kvadratmeter, med leietakere som Red Bull, Noroff Education og Schjærven Reklamebyrå.

– Ved kjøpet i desember 2017, var forretningsplanen å øke leien gjennom å erstatte mange mindre leieforhold med færre større solide ved å rehabilitere arealene. Dette arbeidet har gått raskere enn forventet og da er det naturlig å vurdere exit, sier prosjektansvarlig og partner Einar Futsæther i Vika.

ABG Sundal Collier AS har bistått både selger og kjøper vedrørende finansiering av transaksjonen.

http://www.estatenyheter.no/2018/12/19/vika-syndikat-solgte-til-ragde/


Kjøper på Helsfyr

9. oktober 2018 – En kontoreiendom på Helsfyr er blitt solgt fra et syndikat til et syndikat.

Før sommeren skrev Estate Nyheter om et Arctic-syndikat som bladde opp 1,92 milliarder kroner for Fyrstikkalléen 1 på Helsfyr. Eiendommen, som er leid ut på lange kontrakter til offentlige leietakere som NAV (leiekontrakt løper til juni 2030), Lånekassen (leiekontrakt løper til 31. desember 2029 og Statens vegvesen (leiekontrakt løper til første mars 2030), gikk til en netto yield på 4,5 prosent.

Nå har et syndikat tilrettelagt av Pareto Securities inngått budaksept for kjøpet av en kontoreiendom på Helsfyr. Eiendommen det er snakk om er Fredrik Selmers vei 2, som har et samlet areal på rundt 25 000 kvadratmeter. Selger er et Clarksons Platou Real Estate-syndikat.

Eiendomsverdien er 335,6 millioner kroner, og netto yield basert på leieinntektene i 2019 er 5,4 prosent. Eiendommen har også et betydelig utviklingspotensial, da bygningen er på bare fire etasjer, og flere av nabobyggene har langt flere etasjer. Pareto Securities ser for seg et utviklingspotensial på 21 000 til 26 000 kvadratmeter på eiendommen. Det kan utvikles kontorarealer eller boliger på eiendommen.

Leietakerne i Fredrik Selmers vei 2 er NAV, Skosenteret, Holst Group, Stiftelsen Norsk Brannvern og Off the Lip AS. Brutto leieinntekter i 2018 er anslått til 18,5 millioner kroner.

http://www.estatenyheter.no/2018/10/09/kjoper-pa-helsfyr-3/


Svensker kjøper norsk handelsportefølje

27. juli 2018 – Norge er populært hos våre svenske venner. Nå har nok et svensk eiendomsselskap kjøpt sine første eiendommer i Norge.

Det er det svenske eiendomsselskapet Tre Kronor Property Investment som har vært på norskehandel. Selskapet ble satt opp av Catella i fjor høst. Porteføljen de nå har kjøpt består av 13 handelseiendommer fordelt over store deler av Norge, fra Mandal i sør til Båtsfjord i nord.

– Tre Kronor er et eiendomsselskap innen dagligvarehandel og dette er vårt første kjøp i Norge, sier Michael Johansson i Tre Kronor.

– Kjøpet er i tråd med vår ambisjon om å vokse i Norden innen dagligvaresegmentet, sier Johansson.

Har kjøpt mye

I tillegg til de tretten handelseiendommene i Norge kjøpte de også fire eiendommer i Sverige. Samlet pris er på cirka 495 millioner svenske kroner. Hvor stor andel av dette de norske eiendommene står for er ikke kjent.

Selger er H.I.G. Capital. H.I.G. Capital, med base i Miami, er et ledende globalt private equity-selskap som investerer i alternative aktivaklasser. De har de senere årene kjøpt flere eiendommer i Norge og var blant annet medinvestor da Realcapital Investor i fjor kjøpte Vitaminveien 1.

Selger videre

H.I.G. Capital kjøpte i 2015 en større portefølje av handelseiendommer bestående av 16 eiendommer med et samlet areal på 34.200 kvadratmeter. Prisen var ikke kjent da H.I.G. kjøpte i 2015, men det ble spekulert i rundt 300 millioner kroner.

Nå har de altså solgt deler av porteføljen videre. Porteføljen som består av 13 eiendommer er på tilsammen 24.400 kvadratmeter. Det som er solgt er tre eiendommer i Bergen, én i Mandal, én i Halden, to i Rjukan, én i Drammen, én i Nesodden, én i Sørreisa, én i Båtsfjord, én i Rognan og en på Gjøvik. Store leietakere er Norsk Butikkdrift (Coop) og NorgesGruppen.

Advokatfirmaet Selmer har vært juridisk rådgiver ved kjøpet i Norge. Det er SPG Corporate Finance og advokatfirmaet Haavind som var selgers rådgiver.

http://www.estatenyheter.no/2018/07/27/svensker-kjoper-norsk-handelsportefolje/


Kjøper Yara-bygget på Skøyen

5. juli 2018 – Oslo Areal har kjøpt Yara-bygget på Skøyen fra NRP-prosjektet Skøyen Kontorbygg AS.

Dermed har eiendomsselskapet styrket sin posisjon nær kommunikasjonsknutepunkt i Oslo. Bygget, som er leid ut til Yara på lang kontrakt, ble bygd i 2014 og har energimerke B. Kontorbygget har et areal på 12 636 kvadratmeter fordelt på syv etasjer med parkeringskjeller. Adressen er Drammensveien 131.

– Kjøpet bekrefter Oslo Areal sin satsning på kontoreiendommer nær kommunikasjonsknutepunkt i Oslo-området. Vi er også veldig fornøyd med å få en så solid og god leietaker som Yara i vår portefølje, sier Mona Ingebrigtsen, administrerende direktør i Oslo Areal AS.

Skøyen er Norges tredje største kollektivknutepunkt, og Oslo Areal tror den positive utviklingen i området vil forsterkes i takt med den planlagte utviklingen som kommunen legger opp til, med høy områdeutnyttelse og Fornebubanen.

– Med dette kjøpet vil Oslo Areal i år øke vår portefølje i de viktige knutepunktene Sandvika, Helsfyr og Skøyen – helt i tråd med vår strategi», uttaler Ingebrigtsen.

– Dette er en eiendom med en solid leietaker og med svært høye kvaliteter som vi gjerne skulle eid over en lengre periode. Vi ser og at utviklingen på Skøyen har skutt fart de siste årene, noe som vi tror vil fortsette med uforminsket styrke. Samtidig er investorene fornøyd med å kunne realisere enn god avkastning i eiertiden som har vært i litt over to år», sier Erlend Torsen, partner i NRP Finans.

BAHR har vært juridisk rådgiver for selgeren, mens Schjødt har vært juridisk rådgiver for kjøper. Det er SPG Corporate Finance som har vært transaksjonsrådgiver for selgeren.

http://www.estatenyheter.no/2018/07/05/kjoper-yara-bygget-pa-skoyen/


Eiendomsdeal til rundt 400 mill. (+)

20. juni 2018 – Nytt stort kjøp fra et Castelar Corporate Finance-syndikat.

Det er Blackstone/Obligo-selskapet Polar Star Holding som nå har solgt Statens Hus i Skien med adressen Gjerpens gate 10-20. Forvaltningsselskapet Obligos Tor Aarnes Pedersen har ingen kommentarer utover at eiendommen er solgt.

Daglig leder og medeier Morten Ødegaard i Castelar Corporate Finance forteller at et det er et syndikat satt opp av Castelar som har kjøpt eiendommen, men ønsker ikke å gå nærmere i detaljer på eiendomsverdi.

Det er SPG Corporate Finance som har vært selgers rådgiver i transaksjonen.

Eiendommen er på 19 451 kvadratmeter fordelt på fire bygninger. Den gjenværende vektede leietiden er på ca. 10 år, og det er hovedsakelig statlige leietakere. Blant leietakerne er Statens Veivesen, Domstoladministrasjonen, Arbeidstilsynet, Fylkesmannen i Telemark og Riksrevisjonen. Legger man til grunn en leieinntekt på ca. 27 millioner kroner, «normal» eierkost og en yield på 6 %, får man en pris på rundt 400 millioner kroner.

Eiendommen er finansiert av Pareto Alternative Investments gjennom fondet Pareto Eiendomskreditt. Head of Credit Investments Morten Edvardsen bekrefter finansieringen, men ønsker ikke å si noe om betingelsene.

http://www.estatenyheter.no/2018/06/20/eiendomsdeal-til-rundt-400-mill/


Syndikat kjøpte offentlig bygg (+)

30. mai 2018 – Et Castelar Corporate Finance-syndikat har kjøpt eiendommen som huser politistasjonen og tingretten i Kristiansund.

Syndikatene har lenge hatt smaken på eiendommer med offentlige leietakere på lange leiekontrakter. Estate Nyheter kunne nylig fortelle om et Arctic-syndikat som kjøpte en politistasjon med en 20 år lang leieavtale og et kommunehus med leietakere som helsestasjon, PPT og barnevern.

Nå har et syndikat satt opp av Castelar Corporate Finance kjøpt Storgate 43 i Kristiansund. Eiendommen huser politistasjonen i Kristiansund og Nordmøre tingrett med en leiekontrakt på ca. 11 år (gjennomsnittlig gjenværende leie). Eiendommen er på 12 800 kvadratmeter og har årlige leieinntekter på ca. 12,2 millioner kroner. Prisen var 175 millioner kroner.

Selger av eiendommen er Storgaten 43 Holding AS, et selskap i Kristiansund med flere eiere. Den største aksjonæren er ifølge Proff.no Eirik Ohr Eiendom, med en tredjedel av aksjene. Det er SPG Corporate Finance som har vært megler for transaksjonen.

http://www.estatenyheter.no/2018/05/30/syndikat-kjopte-offentlig-bygg/


Handlet for 650 mill. (+)

30. april 2018 – Ragde Eiendom har kjøpt to logistikkbygg på totalt 55.000 kvadratmeter med PostNord som leietaker.

– Vi har stor tro på logistikkbygg av denne typen. Vi fikk også en god kjøpsyield, og et lavere rentenivå i Danmark gir god kontantstrøm, sier forvalter Kristian Bendix Aarflot-Nyrud i Ragde Eiendom.

Eiendommen er beliggende på Køge rett utenfor København, og består av to bygg på totalt ca. 55 000 kvadratmeter. Dette er en triple net logistikkeiendom som er tilnærmet ferdigstilt. Byggene er utviklet med tanke på lagring, plukk og distribusjon av pakker som følge av økende netthandel.

Edgar Haugen-selskapet Ragde Eiendom betalte 650 millioner kroner for eiendommen. Selgere er et Pareto-syndikat.

Ifølge en pressemelding som Skandinavisk Transport Center – ett av Danmarks største sammenhengende forretnings- og transportområder – sendte ut i november i fjor, investere PostNord tungt i tredjeparts logistikk (TPL) med bygging av et 31.000 kvadratmeter «state of the» art lagerhotell. Som en nabo til TPL-lageret bygges også en 25.000 kvadratmeter samlet pakke- og godsterminal.

– PostNord har valgt å plassere det nye bygget i Køge, som er en viktig brohode for landtransport mellom de nordiske landene og resten av Europa. Avtalen vil sikre hundrevis av arbeidsplasser i kommunen, het det i pressemeldingen om eiendommen, som Ragde Eiendom nå har kjøpt.

Det nye senteret i Køge blir et knutepunkt for dansk e-handel.

– Med det nye bygget kan vi motta ordrer på vegne av e-butikker til sent utpå kvelden, og levere varene til kundene allerede neste dag. På denne måten skal vi flytte hele oppfatningen av hvor lenge e-butikker er åpne om kvelden, noe som vil styrke deres konkurranseevne i forhold til blant annet fysiske butikker. En slik tjeneste er det ingen av våre konkurrenter som kan tilby, og dette gjelder ikke bare for Danmark, men også store deler av Sør-Sverige, uttalte administrerende direktør i PostNord i Danmark Peter Kjaer Jensen i pressemeldingen.

Ifølge selskapets hjemmeside er PostNord den ledende leverandøren av kommunikasjons- og logistikkløsninger til, fra og innenfor Norden. Selskapet sikrer posttjenester for privatpersoner og bedrifter i Sverige og Danmark, og er aktive i alle nordiske land som logistikk- og godsdistributør. PostNord-konsernet (PostNord AB) eies i fellesskap av den danske og svenske staten.

http://www.estatenyheter.no/2018/04/30/handlet-650-mill/


Gjør comeback i meglerbransjen

26. april 2018 – Knut Stokke gjør comeback innenfor næringsmegling ti år etter at han hoppet av UNION.

Knut Stokke var en av partnerne i UNION da virksomheten ble solgt til islandske Glitnir. Men da de øvrige partnerne kjøpte tilbake næringsmegleren fra Glitnir, ble ikke Stokke med videre.

– Jeg ga meg som megler i UNION for ti år siden da de skulle kjøpe tilbake virksomheten. Jeg gikk sammen med Petter Stordalen, Eiendomsspar og Bjørn Rune Gjelsten om å starte Solist-fondet, som fikk inn en egenkapital på 500 millioner kroner. Etter det har jeg investert på egen hånd. Det har gått veldig bra, men det ble litt kjedelig, sier Stokke til Estate Nyheter.

Nå er han tilbake i meglerbransjen i transaksjonsrådgiveren SPG Corporate Finance.

– Jeg liger å gnage meg gjennom litt kompliserte eiendomstransaksjoner. Da var det SPG Corporate Finance som passet best. Det er ikke et stort system, men de har veldig flinke folk som jobber veldig grundig. Der skal jeg jobbe med special clients og spesielle cases, sier Stokke.

Han har allerede begynt i den nye jobben, og har allerede flere ting på gang.

– Men jeg må skape min egen deal flow utfra de eiendommene og porteføljene som jeg kjenner til. Så får vi se etter hvert hva det blir til, sier Stokke.

SPG Corporate Finance er en eiendomsrådgiver som har spesialisert seg på transaksjoner. I 2017 sto de for en omsetning i transaksjonsmarkedet på drøye 6,5 milliarder kroner.

http://www.estatenyheter.no/2018/04/26/gjor-comeback-meglerbransjen/


Ragde kjøper av NRP (+)

19. april 2018 – Ragde Eiendom har kjøpt Staples-bygget på Lahaugmoen av NRP.

Rett før jul i 2016 sikret NRP seg nybygget som nå huser Staples’ sentrallager på Lahaugmoen. Selger og utvikler av eiendommen var Anthon B Nilsen Eiendom, og eiendomsverdien var 350 millioner kroner. Staples hadde forut for salget skrevet en leieavtale som løper til 31. mars i 2027. Eiendommen er et kombinasjonsbygg på ca. 25 000 kvadratmeter, med en tomt som har utviklingspotensial.

Nå snur NRP seg rundt og casher inn gevinst på eiendommen etter knappe halvannet år. Etter det Estate Nyheter kjenner til er det Ragde Eiendom som har kjøpt eiendommen. Selgers rådgiver har vært SPG Corporate Finance.

Ifølge halvårsrapporten til NRP Finans, som ble offentliggjort i desember i fjor, har eiendommen leieinntekter på 21,92 millioner kroner i 2018. Leietaker Staples har også opsjon på å leie ytterligere 8000 til 10 000 kvadratmeter i et eventuelt nybygg på tomten. Opsjonen må bli callet i løpet av tre år, noe som gir en potensiell oppside for Ragde Eiendom. Ragde Eiendom skal ha kjøpt eiendommen for rundt 430 millioner kroner.

http://www.estatenyheter.no/2018/04/19/ragde-kjoper-nrp/


NRP kjøper fra UNION

19. april 2018 – Et NRP-fond har kjøpt en eiendom fra UNION Eiendomsinvest Norge.

Det var i UNION Eiendomsinvest Norges rapport for fjerde kvartal til at det kom frem at UNION har solgt eiendommen Buråsen 24, 28 og 30. «Denne eiendommen forventes solgt med utdeling av oppgjør innen utløpet av Mai 2018», skriver fondet i rapporten.

Nå er det klart at det er det nyeste eiendomsfondet til NRP, NRP Eiendom 2018 Invest, som har kjøpt Buråsen 24, 28 og 30. Ifølge prospektet til den seneste kapitalinnhentingen til fondet, har eiendommen blitt kjøpt for en eiendomsverdi på 105 millioner kroner. Det samlede arealet er på 7522 kvadratmeter, og eiendommen har ifølge UNION-fondets kvartalsrapport leieinntekter på 8,7 millioner kroner i 2018. Leietaker er National Oilwell Varco, og leieavtalen løper i ytterligere 4,5 år.

Ifølge prospektet til NRP-fondet har fondet kjøpt ytterligere en eiendom i Kristiansand med National Oilwell Varco som leietaker. Eiendommen har et areal på 5250 kvadratmeter. Kjøpesummen er 104,5 millioner kroner.

De to National Oilwell Varco-eiendommene eiendommene har en yield på 7,3 prosent og en samlet tomt på over 20 000 kvadratmeter. Det er SPG Corporate Finance som har vært megler for de to eiendommene.

http://www.estatenyheter.no/2018/04/19/nrp-kjoper-union/


Ragde med storkjøp

2. mars 2018 – Edgar Haugens eiendomsselskap Ragde Eiendom gjør nok et storkjøp.

Norsk Gjenvinning solgte i begynnelsen av januar eiendommen Hegstadmoen 7 i Trondheim til et NRP Finans-syndikat for en eiendomsverdi på 75 millioner kroner.

Nå selges de fire gjenværende eiendommene som Norsk Gjenvinning har hatt for salg til Ragde Eiendom. For litt over en uke siden skrev Estate Nyheter at Sparebank 1 Markets’ kredittanalytikere anslo en verdi på over 800 millioner kroner for de gjenværende eiendommene basert på sammenlignbar yield som ved salget av Hegstadmoen 7. Fasiten viser imidlertid et lavere beløp.

Ifølge VV Holding (eierselskapet til Norsk Gjenvinning) skrev Norsk Gjenvinning Norge torsdag kontrakt om salg av eiendommene. Prisen tilsvarer en eiendomsverdi på 696 millioner kroner. Transaksjonen gjøres ifølge VV Holding ved at et datterselskap av Ragde Eiendom kjøper samtlige aksjer i selskapene Øra Eiendom Utvikling AS, Opphaugveien 6 AS, Taranrødveien 85 AS, og Bingsa AS. Det er SPG Corporate Finance som har vært selgers rådgiver i transaksjonen. Ragde Eiendom har fått med seg Daimyo på kjøpet av Norsk Gjenvinnings anlegg.

Eiendommene som selges er Norsk Gjenvinnings anlegg på Øra i Fredrikstad, Opphaugveien 6 i Sarpsborg, Tarandrødveien 85 i Tønsberg og Bingsa-anlegget i Ålesund. Eiendommene har overtakelsesdato den 6. April.

http://www.estatenyheter.no/2018/03/02/ragde-med-storkjop/


Storsalg på Lysaker

16. januar 2018 – Et Pareto-syndikat har solgt Fornebuveien 7-13 på Fornebu.

Det er Joh. Johannson som blar opp for kontoreiendommen Fornebuveien 7-13 på Lysaker. Eiendommen har et samlet areal på drøye 16 000 kvadratmeter, og har rundt 25 millioner kroner i årlige leieinntekter. SPG Corporate Finance var selgers rådgiver i transaksjonen.

Hans Hilde i Pareto Securities bekrefter at eiendommen er solgt. Pareto-syndikatet kjøpte eiendommen av DNB Livsforsikring høsten 2013. Siden ble eiendommen fullstendig totalrehabilitert til et moderne kontorbygg med høy kontorstandard av Backe Forny. Backe er også en av leietakerne i bygget, sammen med Widerøe, Nestle Norge og Canon Norge-

– Vi kjøpte et bygg hvor leieavtalene var i ferd med å flytte ut. Vi bygde nytt, rehabiliterte og gjorde en del investeringer og fikk inn leietakere. Det ble et bra prosjekt. Vi har hatt et godt samarbeid med Backe og styret i prosjektselskapet. Akershus Eiendom har også gjort god jobb med utleie, sier Hans Hilde.

Han forteller at utviklingsprosjektet ikke var et typisk syndikeringsprosjekt.

– Vi har hatt mye eiendom på Lysaker og vi kjenner bygget veldig godt. Vi eide bygget og solgte det allerede på 1990-tallet til DNB. Vi vil helt sikkert gjøre tilsvarende prosjekter igjen, sier Hilde

Med ca. 25 millioner kroner i leieinntekter, er det grunn til å anta at salgssummen er noe over 500 millioner kroner.

http://www.estatenyheter.no/2018/01/16/storsalg-pa-lysaker/


Kjøpte av Arctic-syndikat

12. januar 2018 – Ragde Eiendom har også kjøpt Alf Bjerckes vei 10 av et Arctic-syndikat.

Edgar Haugen har via sitt eiendomsselskap Ragde Eiendom sikret seg en kjempeposisjon i Alf Bjerckes vei etter kjøpet av den gamle Fabritius-porteføljen. I tillegg til milliarddealen han gjorde med fondet Norwegian Lights, har Haugen også kjøpt Alf Bjerckes vei 10. Selger er et syndikat satt opp av Arctic Securities. Det er SPG Corporate Finance som har vært selgers rådgiver.

– Alf Bjerckes vei 10 ligger som en portal inn mot Fabritius-eiendommene. Den inkluderer også 170 parkeringsplasser, og de trenger vi også, sier Edgar Haugen til Estate Nyheter.

Han ønsker ikke si noe om eiendomsverdien. Eiendommen er på 13 000 kvadratmeter og har leietakere som Atea og Green Carrier. Alf Bjerckes vei 10 AS hadde 17,5 millioner kroner i driftsinntekter i 2016. Legger man til grunn en yield på midten av 5-tallet og «vanlige» eierkostnader, får man en pris på rundt 300 millioner kroner.

http://www.estatenyheter.no/2018/01/12/kjopte-arctic-syndikat/


Storkjøp i Stavanger

6. november 2017 – Storebrand Eiendomsfond Norge KS har kjøpt Statens Hus i Stavanger.

I februar i fjor kjøpte et syndikat satt opp av NRP Statens Hus i Stavanger for en pris som ble omtalt til i overkant av 700 millioner kroner. Bare et drøyt halvannet år etter kjøpet snur NRP seg rundt og selger eiendommen igjen. Nå er det Storebrand Eiendomsfond Norge KS som kjøper eiendommen, som ligger i Lagårdsveien 44 i Stavanger.

– Eiendommen har god beliggenhet med offentlige leietakere på lang kontrakt, og passer veldig godt inn i selskapets investeringsstrategi, sier Truls Nergaard, leder av Eiendom i Storebrand Asset Management AS.

Han vil ikke kommentere salgssummen.

– Markedet er skarpt og man må strekke seg langt for å få de beste eiendommene. Utover det, kommenterer vi ikke salgsprisen. Vi er glade for at NRP Finans AS valgte å selge til oss og at transaksjonen kom i orden, sier Nergaard videre.

Ifølge NRPs markedsrapport, som ble offentliggjort rett før sommeren, har eiendommen leieinntekter på 37,29 millioner kroner i 2017. Etter det Estate Nyheter har grunn til å tro, var salgssummen 780 millioner kroner.

Eiendommen er på 20 400 kvadratmeter og har 146 parkeringsplasser. Blant leietakerne er Fylkesmannen, Bufetat og Fylkesnemda i Rogaland.

– Ved kjøp av eiendommen i Stavanger får vi vår første kontorinvestering i Stavanger. Eiendommen har en god miljøprofil som underbygger vår strategi om bærekraftige eiendomsinvesteringer, sier Nergaard.

Det er SPG som har vært selgers rådgiver i transaksjonen.

http://www.estatenyheter.no/2017/11/06/storkjop-i-stavanger-2/


Nytt storsalg i Stavanger

6. november 2017 – Statens hus i Stavanger er solgt til Storebrand. Prisen er trolig opp mot 800 millioner kroner. Transaksjonen er den tredje store i oljebyen i år.

Det er Storebrand Eiendomsfond Norge KS som nå har kjøpt Statens Hus like utenfor sentrum av Stavanger. Selger er et syndikat tilrettelagt av NRP Finans as. NRP Finans er tilrettelegger av investeringer innen eiendom, shipping og offshore.

- Markedet er skarpt og man må strekke seg langt for å få de beste eiendommene. Utover det, kommenterer vi ikke salgsprisen, sier Truls Nergaard, leder av Eiendom i Storebrand Asset Management AS, i en pressemelding.

Etter det Dagens Næringsliv har grunn til å tro er bruttoprisen trolig opp mot 800 millioner kroner for eiendommen. Det er Herfo Finans et selskap kontrollert av Yuhong Jon Hermansen som er den største eieren i selgersyndikatet.

Store eiendomssalg

Transaksjonen er den tredje store i Stavanger dette året. I februar i år betalte Nordea Liv 777 millioner kroner for to eiendommer i sentrum av Stavanger. Nylig solgte Øgreid-familien Stavangers mest sentrale eiendomskvartal til et fond administrert av Union Eiendomskapital.

Storebrand Eiendomsfond Norge KS er eid i hovedsak av pensjonskasser og stiftelser.

https://www.dn.no/nyheter/2017/11/06/1610/Eiendom/nytt-storsalg-i-stavanger


Storebrand Eiendomsfond Norge KS kjøper Statens Hus i Stavanger

7. november 2017 – Statens Hus ligger i Lagårdsveien 44 i Stavanger, og er et moderne og fremtidsrettet bygg. Selger er NRP Finans AS.

- Eiendommen har god beliggenhet med offentlige leietakere på lang kontrakt, og passer veldig godt inn i selskapets investeringsstrategi, sier Truls Nergaard, leder av Eiendom i Storebrand Asset Management AS.

- Markedet er skarpt og man må strekke seg langt for å få de beste eiendommene. Utover det, kommenterer vi ikke salgsprisen. Vi er glade for at NRP Finans AS valgte å selge til oss og at transaksjonen kom i orden, fortsetter Nergaard.

SPG var salgsrådgiver i transaksjonen. Selger er et syndikat tilrettelagt av NRP Finans AS. NRP Finans er en uavhengig tilrettelegger av investeringer innen eiendom, shipping og offshore.

En del av strategien

Storebrand Eiendomsfond Norge KS forvalter en av Norges mest framtidsrettede eiendomsporteføljer, med fokus på bærekraft, nærhet til knutepunkter og sentral beliggenhet.

- Ved kjøp av eiendommen i Stavanger får vi vår første kontorinvestering i Stavanger. Eiendommen har en god miljøprofil som underbygger vår strategi om bærekraftige eiendomsinvesteringer, sier Nergaard.

Storebrand Eiendomsfond Norge KS er Norges største egenkapitalfinansierte eiendomsselskap og vil etter transaksjonen utgjøre ca. 10,3 milliarder kroner. Fondet retter seg mot det institusjonelle markedet og har hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning på over 8 % siden oppstart. På eiersiden finnes hovedsakelig pensjonskasser og stiftelser.

Kontaktperson:

Storebrand Eiendomsfond Norge KS:
Andreas Henriksen Lerø, Analytiker, e-post: andreas.henriksen.lero@storebrand.no, mobil: 913 74238

http://www.mynewsdesk.com/no/storebrand-asa/news/storebrand-eiendomsfond-norge-ks-kjoeper-statens-hus-i-stavanger-273044


Kjøper for 1,1 milliarder kroner

29. september 2017 – Et Pareto-syndikat har kjøpt en eiendom i Oslo for 1,1 milliard kroner.

Det er Forskningsveien 2 som nå selges for en eiendomsverdi på 1,1 milliarder kroner. Selger er et konsortium med UNION Real Estate Holding (68 prosent), Pareto Eiendomsinvest Nordic (25 prosent) og noen andre mindre aksjonærer. Kjøper er et syndikat satt opp av Pareto Securities. Det er SPG Corporate Finance som har vært selgers rådgiver i transaksjonen.

Forskningsveien 2 har en leiekontrakt på drøye 14 år med Oslo Universitetssykehus. De årlige leieinntektene er i år anslått til 52,1 millioner kroner og transaksjonen innebærer ifølge en investorpresentasjon fra Pareto en netto yield på 4,4 prosent. Ifølge Pareto er leieavtalen garantert av den norske staten.

Forskningsveien 2 ligger midt i et nasjonalt helsecluster, som vil bli styrket ytterligere når Gaustad sykehus bygges ut i de kommende årene. Eiendommen består av fire bygninger som er koblet sammen med to kjellernivåer. Bygget sto ferdig i 2002, og har blitt oppgradert i løpet av de seneste årene. De første leietakerne var GlaxoSmithKline (bygg A og B) og Oslo Universitetssykehus (bygg C og D).

I forbindelse med eiendomskjøpet vil det bli hentet inn 715 millioner kroner i en obligasjon. Durasjon på lånet er ni år, og det er fastrente på 3,7 prosent. Lånet er et såkalt bullet-lån uten avdrag.

I 2008 solgte Norwegian Property sin eierandel i Forskningsveien 2 til et konsortium satt opp av nettopp Pareto. Da var eiendomsverdien 668 millioner kroner, og salget ble gjort til en yield på 5,4 prosent.

http://www.estatenyheter.no/2017/09/29/kjoper-11-milliarder-kroner/


Selvaag kjøper GETs hovedkontor

19. september 2017 – Selvaag Eiendom har kjøpt Maridalsveien 323 av NRP.

Eiendommen, som huser GETs hovedkontor og Konica Minolta, ble tegnet av Nils Torp, og sto ferdig i 2001. Bygget er på 19 700 kvadratmeter, hvorav kontordelen utgjør 11 600 kvadratmeter. Det øvrige arealet består av lager og parkering. Ingen av partene ønsker å oppgi noen salgssum, men ifølge NRPs markedsrapport for første halvår har eiendommen netto leieinntekter på 24,53 millioner kroner i 2017. Det er dermed grunn til å tro at prisen kommer godt over 400 millioner kroner.

Selvaag Eiendoms adm. direktør Cecilie Martinsen uttalte i mars i år til Estate Nyheter at selskapet har ambisjoner om å kjøpe næringseiendom for inntil 2,5 milliarder kroner. Kjøpet av Maridalsveien 323 er den andre eiendomsinvesteringen på kort tid etter at Stranden 12 på Lysaker ble kjøpt av AVA Eiendom i august i år.

– Vi bygger sten på sten og ser kontinuerlig etter gode mikrobeliggenheter, sier Amund Mehli, transaksjonsdirektør i Selvaag Eiendom.

– Bygget ligger bra til i forhold til Nydalen der det er store utviklingsprosjekter på gang, noe vi ser frem til å følge videre. Vi gleder oss også til å bli bedre kjent med byggets leietakere GET og Konica Minolta fremover. Begge disse selskapene opererer innen bransjer som er i en spennende utvikling, sier Cecilie Martinsen, administrerende direktør i Selvaag Eiendom.

Selvaag Eiendom omtaler Maridalsveien 323 som et «effektivt, fleksibelt og godt vedlikeholdt bygg med solide leietakere». Eiendomsselskapet ser på sikt flere mulige grep som kan gjøres for å forbedre bygget ytterligere.

– Dette er en solid og god eiendom som vi gjerne skulle eid over en lengre periode. Nydalen har hatt en god utvikling som vi tror vil fortsette i årene fremover. Samtidig er vi fornøyd med å ha bidratt til en god verdiutvikling av eiendommen gjennom å samlokalisere den største leietageren og forlenge leieavtalene. Når NRP’s investorer nå velger å selge, har det sammenheng med at de har hatt en meget god verdiutvikling over de tre årene de har eid eiendommen, sier Erlend Torsen, partner i NRP Finans.

Det er Advokatfirmaet Haavind som har vært juridisk rådgiver for kjøper, mens Arntzen de Besche har vært juridisk rådgiver for selger. SPG Corporate har vært transaksjonsrådgiver for NRP.

http://www.estatenyheter.no/2017/09/19/selvaag-kjoper-gets-hovedkontor


Lerka jubler høyt i Ski etter eiendomssalg

7. september 2017 – Lerka Eiendom har solgt Tinghuset i Ski til et eiendomsfond.

Det var i 2015 at Lerka Eiendom kjøpte Tinghuset i Ski av Bjørn Dæhlie. Siden er det blitt jobbet med utviklingspotensialet på tomten, samtidig som leiekontrakten er blitt forlenget. Nå casher Lerka Eiendom inn når de selger til et eiendomsfond som forvaltes av UNION Eiendomskapital. Salgssummen er ikke kjent, men eiendommen har leieinntekter på rundt 7,5 millioner kroner og et betydelig utviklingspotensial. Det kan utvikles et nybygg på ca. 5000 kvadratmeter på tomten.

– Dette har vært en fin reise for oss. Vi gjør av og til porteføljetilpasninger i den grad vi er i stand til å forløse latent potensial i våre prosjekter. I dette prosjektet har verdiskapingen foregått langs to dimensjoner; Vi har fått innregulert et kontorbygg på ca. 5000 m2 på tomten og forlenget leiekontrakten hos eksisterende med ytterligere 10 år til 18,5 år gjenværende leietid, sier daglig leder Lars R. Kristiansen i Lerka Eiendom.

– Når vi fikk innregulert et kontorprosjekt på vår tomt, etablerte vi et solid fundament for at vår leietaker Domstolsadministrasjonen, får spillerom til å vokse i Ski og således bli værende langsiktig. Denne type eiendomsutvikling er krevende, men inspirerende når både kommunen og leietakeren er konstruktiv og kompetent.

Det er SPG Coprorate Finance som har vært selgers rådgiver.

http://www.estatenyheter.no/2017/09/07/lerka-jubler-hoyt-ski-eiendomssalg


Kjøper Trikkestallen

6. september 2017 – Beringer Finance og Realkapital er i ferd med å kjøpe Trikkestallen på Sagene. Her får du yielden og eiendomsprisen.

Et syndikat tilrettelagt av Beringer Finance og Realkapital har fått budaksept på eiendommen Trikkestallen i Pontoppidans gate 7 på Sagene i Oslo. Eiendommen er på litt over 9000 kvadratmeter og består av kontor, showroom og treningslokaler. Bygget ble oppgradert i både 2000 og 2014, og har store åpne flater, mye lys og stor takhøyde.

Beringer Finance/Realkapital kjøper eiendommen til en eiendomspris på 295 millioner kroner. Kjøpsyielden er anslått til 5,7 prosent. Brutto husleie ved overtakelse er 17,3 millioner kroner, noe som tilsvarer 1757 kroner per kvadratmeter. Den vektede gjenværende leietiden er på 8,3 år.

Beringer Finance og Realkapital går nå i gang med kapitalinnhentingen til prosjektet. Det skal hentes inn 92,5 millioner kroner i ny egenkapital. Det er et Arctic-syndikat som nå selger Trikkestallen. Eiendommen ble kjøpt i 2015 av Kim Erlas City Finansiering. Erla hadde hatt eiendommen helt siden 1990-tallet da han solgte til Arctic. Arctics salg er trigget av at en eksisterende aksjonær, og flere av de øvrige aksjonærene vil bli med over i det nye prosjektet.

Zenith Eiendom forvalter Trikkestallen som en del av Myrens Verksted-porteføljen. Myrens Verksted har ifølge Beringer Finance og Realkapital ca. 100 leietakere og 2 prosent ledighet i en portefølje på ca. 80 000 kvm. Kjøperne vil fortsette å bruke Zenith som forvalter.

http://www.estatenyheter.no/2017/09/06/kjoper-trikkestallen


Ringnes er kjøperen av Ringnes-bygget

25. juli 2017 – – Eiendommen har funnet sin rettmessige eier.

Estate Nyheter skrev tidligere i dag at Pareto Eiendomsinvest Nordic har solgt Thorvald Meyers gate 2A, for Bryggeriet Holding KS. Kjøperen er Christian Ringnes, gjennom selskapet Victoria Eiendom AS.

– Eiendommen ligger i et interessant vekstområde med mange fremtidige alternative anvendelser, men først og fremst handler dette om å være husvert for verdens beste ølmerke i minst 20 år fremover og forhåpentligvis mye lenger, Ringnes har jo vært der siden 1876, sier Christian Ringnes til Estate Nyheter.

Ringnes Bryggeri skal også åpne et microbryggeri med servering i eiendommen.

– Det blir en slags rosin i pølsa, og selve kronen på verket, sier han.

Kjøpesummen ønsker ikke Ringnes å kommentere ytterligere, men påpeker at eiendommen ble dyr.

– Eiendommen var selvfølgelig alt for dyr, men når man ser på den stolte høyreiste pipen med Ringnes R’en en del år frem i tid, er det glemt for lenge siden, avslutter han.

http://www.estatenyheter.no/2017/07/25/ringnes-kjoperen-ringnes-bygget


Kjøpte industrieiendom på Sørumsand

13. juni 2017 – NRP har kjøpt en industrieiendom på Sørumsand med solide leietakere, lang leiekontrakt og utviklingspotensial.

Det er sammen med en mindre investorgruppering at NRP har kjøpt Industriveien 22 i Sørumsand. Eiendommen, som består av flere bygg, har en bygningsmasse på 18 000 kvadratmeter og en tomt er på 38 000 kvadratmeter. NRP skriver om kjøpet at eiendommen har en spennende beliggenhet rett ved siden av togstasjonen og sentrum i Sørumsand. Eiendommen er leid ut på lenge kontrakter til Eureka Pumps og Rainpower Norge.

Det er SPG Corporate Finance som var megler i transaksjonen. Ifølge en presentasjon sendt ut til interessenter hadde eiendommen en årlig husleie på 18,8 millioner kroner i 2016. Gjennomsnittlig gjenværende leietid er 12 år. Eiendommen har også et potensial for utvikling av boliger,

Sørum kommune vil ha flere boliger i Sørumsand sentrum, noe som gir utviklingsmuligheter i eiendommen som NRP har kjøpt. Det er foreslått å omregulere deler av området Sørumsand Næringspark til bolig og at deler av området skal fortsatt være regulert til industri. For eiendommen kan det tilsi at 1500 kvadratmeter av dagens tomt blir omregulert til boligformål. Sørum kommune. Ifølge presentasjonen kan den delen av tomten ha en verdi på 8 til 11 millioner krone ferdig regulert. På litt lengre sikt kan det også bli aktuelt å jobbe videre med omregulering av de resterende delene av eiendommen.

http://www.estatenyheter.no/2017/06/13/kjopte-industrieiendom-pa-sorumsand/


Solgt til et syndikat

31. mai 2017 – En av de aller siste eiendommene i Storebrand Eiendomsfond er solgt til et Castelar-syndikat.

I et aksjonærbrev skriver Storebrand Privat Investor ASA (Storebrand Eiendomsfond) at fondets to gjenværende eiendommer er i ferd med å bli solgt. Ifølge brevet er det inngått avtale om å selge Gunnar Knudsens vei 90, og det gjenstår kun en due dilligence.

Nå kan Estate Nyheter fortelle at eiendommen er blitt solgt til Telemark Logistikkbygg AS, et syndikat satt opp av Castelar Corporate Finance. Ifølge et informasjonsmemorandum for syndikatet er kjøpesummen 184,85 millioner kroner før en skatterabatt på 9,52 millioner. Netto kjøpsyield er anslått til 6,5 prosent.

Gunnar Knudsens vei 90 ligger i Telemark mellom Skien og Porsgrunn, langs fylkesvei 32 og Vestfoldbanen. Eiendommen har vært sentrallageret til Expert (leiekontrakt utløper 31. desember 2017, og vil fra nyttår bli Skeidars nye sentrallager for sørregionen. Leiekontrakten er barehouseavtaler, som gir lave og forutsigbare eierkostnader. Eierkostnadene for 2017 er budsjettert til 380 000 kroner, mens de for 2018 er anslått til 240 000 kroner. Nedgangen kommer som følge av at leietaker Skeidar skal dekke eiendomsskatten. 89 prosent av kombinasjonseiendommen på 16 510 kvadratmeter er lager, mens 11 prosent er kontorareal.

Det er SPG Corporate Finance som har vært megler for eiendommen.

http://www.estatenyheter.no/2017/05/31/solgt-til-et-syndikat/


Handlet for 215 millioner

23. mai 2017 – Tellus Eiendom har kjøpt to naboeiendommer på Ulsrud i Oslo til en gjennomsnittlig yield på 6,5 prosent. Leos Lekeland, Megazone og Rema er blant leietakerne.

– Opprinnelig var vi interessert i Østmarkveien 27, hvor en Rema-butikk er største leietaker. Men så oppdaget vi at naboeiendommen John G. Mattesons vei 4 hadde samme eier, derfor gikk vi i forhandlinger om begge, forteller administrerende direktør Per Øivind Dahl i Tellus Eiendom.

Rema-butikken går veldig bra og omsetter for nesten 150 millioner kroner. Ifølge Dahl passer denne eiendommen veldig godt inn i Tellus-porteføljen, ettersom Rema er en strategisk viktig samarbeidspartner for selskapet.

Hovedleietaker i naboeiendommen John G. Mattesons vei 4 er Leos Lekeland. Dette er Nordens største lekelandskjede og henvender seg mot de yngre barna. I mars flyttet også Megazone inn i bygget, slik at det er blitt et tilbud også for de litt større barna. I tillegg kommer Mudo Gym og Kampsport og et par mindre leietakere.

Den samlede prisen ble 215 millioner kroner, noe som gir en yield på 6,5 prosent begge eiendommene sett under ett.

– Eiendommene ligger i et området som byrådet nylig har utpekt som ønskelig for boligutbygging. Selv om det er lange scenarier her, er det hyggelig å vite at kommunen mener at tomtene er egnet for boliger, sier han.

Dahl forteller at det var en vanskelig transaksjon med mange uavklarte punkter.

– SPG Corporate var selgers megler og gjorde en veldig god jobb. De klarte å finne løsninger og var en vesentlig årsak til at handelen kom i stand, sier han.

Salget skjedde gjennom overdragelse av selskapene Ulsrud Eiendom AS og Østmarkveien 27 AS. Selgeren er et datterselskap i en konsernstruktur som eies av det svenske selskapet Plejad AB.

http://www.estatenyheter.no/2017/05/23/handlet-215-millioner/


Selger Ringnes’ hovedkontor

26. april 2017 – Pareto Eiendomsinvest Nordic er i markedet for å selge Thorvald Meyers gate 2A.

Eiendommen på drøye 6700 kvadratmeter er leid ut til Ringnes, Bydel Sagene og Digital Video Norge. Flere investorer har nå mottatt en teaser om eiendommen, som har årlige leieinntekter på 11,8 millioner kroner. Leiekontraktene har en gjennomsnittlig lengde på 11,9 år. Leienivået er på 1561 kroner per kvadratmeter, noe som er moderat sammenlignet med andre kontorbygg i nabolaget. Det er SPG Corporate Finance som har fått salgsoppdraget.

Pareto-fondet vurderer nå å selge eiendommen etter å ha gjort en formidabel jobb med å skape verdier. I rapporten for fjerde kvartal 2016 skriver Pareto Eiendomsinvest Nordic (PEN) at fondet har restrukturert leieforholdene i Thorvald Meyers gate 2A. «Dette innebærer at Bydel Sagene har kommet inn som leietaker i en etasje på et to års leieforhold fra september 2016, samt at leiekontrakten med Ringnes er reforhandlet», skriver fondet i rapporten.

Ringnes-avtalen innebærer en forlengelse på hoveddelen av arealet på henholdsvis 10 og 20 år. Ringnes ble fristilt fra noen arealer, som nå er utleid til Bydel Sagene og Digital Video Norge. «Restruktureringen av leieforholdene har en betydelig verdi for PEN og reduserer risikoen i prosjektet betydelig. Vektet gjenværende løpetid på leiekontraktene på eiendommen har dermed økt fra 3,0 år til nå å utgjøre 12,1 år.»

http://www.estatenyheter.no/2017/04/26/selger-ringnes-hovedkontor/


Kjøpte på Alnabru

21. april 2017 – Ragde Eiendom har kjøpt Verkseier Furulunds vei 16 på Alnabru. Prisen er trolig mellom 230 og 240 millioner kroner.

Edgar Haugens eiendomsselskap Ragde Eiendom fortsetter med eiendomskjøp og -salg i et forrykende tempo. Onsdag skrev Estate Nyheter om salget av 50 prosent av Pottemakerveien 10-14 til Selvaag Bolig kort tid etter at Ragde Eiendom hadde kjøpt kombinasjonseiendommen som sto uten leietakere. Nå har Ragde Eiendom kjøpt Verkseier Furulund vei 16, en eiendom som ligger sentralt på Alnabru.

Eiendommen er et kombinasjonsbygg på fem etasjer og drøye 13 500 kvadratmeter. Blant leietakerne er Bestseller og Norfrost. Årlig husleie er 14,3 millioner kroner. Den gjennomsnittlige gjenværende leiekontrakten er på 4,5 år.

Nøkkeltallene indikerer en pris på mellom 230 og 240 millioner kroner for eiendommen. Selger er et syndikat satt opp av Arctic Securities. Det er SPG Corporate Finance som har vært megler i transaksjonen.

http://www.estatenyheter.no/2017/04/21/kjopte-pa-alnabru/

Fredrik Selmers vei 2 solgt

24. mars 2017 – Nordea Liv har solgt Fredrik Selmers vei 2 til et syndikat satt opp av Clarksons Platou Real Estate.

– Jeg kan bekrefte at vi har solgt Fredrik Selmers vei 2. Avtalen er signert og det blir overtakelse den første april. Det er et syndikat som har kjøpt eiendommen, sier Nils Arne Gundersen, investeringsdirektør for eiendom i Nordea Liv til Estate Nyheter.

Clarksons Platou Real Estate bekrefter overfor Estate Nyheter at det er det er de som har tilrettelagt kjøpet av eiendommen.

Fredrik Selmers vei 2, som ligger ca. 400 meter unna T-banestasjonen på Helsfyr, er på 13 200 kvadratmeter. Bygget ble satt opp i 1976/1977 og har vært gjennom jevnlige oppgraderinger, senest i 2013. Årlige leieinntekter er ca. 14,5 millioner kroner, og det er et utviklingspotensial i eiendommen. Gundersen vil ikke si salgssummen, men med de opplyste leieinntektene, er det grunn til å tro er salgssummen er drøye 230 millioner kroner.

SPG Corporate Finance har vært hyret inn som rådgiver i forbindelse med salget.

Nordea Liv har vært aktive i transaksjonsmarkedet det seneste året. I februar kjøpte Nordea Liv Nykirkebakken 2 og Verksgata 1A i Stavanger for 777 millioner kroner. En drøy måned senere ble Olav Kyrresgate 22 i Bergen kjøpt for mellom 270 og 280 millioner kroner. Samtidig har eiendommer som Arkaden Skien kjøpesenter, Åsane senter og handelsparken Stoa Vest utenfor Arendal blitt solgt.

http://www.estatenyheter.no/2017/03/24/fredrik-selmers-vei-2-solgt


Kjøpte gigantisk messesenter

25. november 2016 – Et syndikat i regi av NRP Finans har kjøpt et 40 000 kvadratmeterstort messesenter.

Selskapet bekrefter på hjemmesidene at de har kjøpt et messe, kurs- og konferansesenter på Hellerudsletta ved E6 mellom Oslo og Gardermoen. Senteret, det såkalte Exporama (bildet), skal ha et «stort utviklingspotensial».

Selgerne er blant andre Bunde Eiendom og Kristiania Forvaltning (Alf Ulven) med 41,6 prosent hver. Overtakelsen skjedde ifølge Erlend Thorsen i NRP Finans i forrige uke.

Formelt har NRP Finans tilrettelagt prosjektet Hellerud Eiendom & Utvikling AS. Selskapet vil eie det om lag 40 000 kvadratmeterstore messe-, kurs- og konferansesenteret. Senteret gjennomgår nå en rehabilitering og utbygging, og i tillegg inkluderer eiendommen en ca. 350 mål tomt som kan utvikles videre.

Kjøpesummen oppgis ikke, men gitt eiendommens størrelse og det ytterligere potensialet, er dette en transaksjon til mange hundre millioner kroner.

NRP Finans skriver på hjemmesidene at i tilknytning til eiendommen, eier og bygger Vastint (IKEA) et nytt hotell som skal markedsføres under Marriotts merkevare, MOXY. Dette vil være det første hotellet til Marriott i Norge, men hotellet inngår ikke i transaksjonen, kun messesenteret, som vil få en ny driver og et nytt opplegg.

Messe-, kurs- og konferansesenteret er utleid på 30-års kontrakter til Belvar og Vastint. Det er i tillegg lange leieforhold med blant annet Leaseplan og forskjellige hytteprodusenter på eiendommen.

Partene vil ikke gå ut med ytterligere informasjon nå, men den kan komme en oppdatering på mandag.

http://www.nenyheter.no/45197


Dette blir hjemmet til 800 mennesker

8. november 2016 – Det store kontorbygget på Hamang kan bli 300 nye leiligheter. – Vi bygger gjerne mer i dette området, flagger sjefen i Selvaag Bolig.

De store eiendomsaktørene posisjonerer seg for å kapre sin del av Sandvikas byutvikling. Nå har Selvaag Bolig kjøpt det store kontorbygget i Eyvind Lyches vei 10 av Aberdeen Eiendomsfond Norge I.

Flere var interessert i den attraktive eiendommen ved Sandvikselva. Asker og Bærum Boligbyggelag var blant dem som ga bud uten å nå opp.

– Vi var veldig interessert og skulle gjerne ha vært der. Da Selvaag la inn et bud med kontant oppgjør, ble dette for stort for oss. Det ville ha begrenset mulighetene våre til å satse på andre prosjekter, forteller ABBL-sjef Erling Rein.

Innflytting i 2020?

Nå er dagene talte for det kjente kontorbygget i Eyvind Lyches vei.

– Vi vil rive dette og erstatte det med opptil 300 leiligheter, som er omtrent det Bærum kommune legger opp til i områdeplanen for Hamang. Vi håper reguleringen kan være klar om halvannet år, med salgsstart sommeren eller høsten 2018 og byggestart året etter, forteller administrerende direktør i Selvaag Bolig, Baard Schumann.

https://www.budstikka.no/selvaag/baard-schumann/boligutvikling/dette-blir-hjemmet-til-800-mennesker/s/5-55-393813


Vil bygge 300 boliger

7. november 2016 – Selvaag Bolig vil bygge inntil 300 boliger i Eivind Lyches vei 10 i Sandvika.

NE nyheter skrev fredag at det er Selvaag Bolig som har kjøpt konverteringsobjektet på Hamang utenfor Sandvika sentrum. Selger er Aberdeen Eiendomsfond Norge I. Aberdeen har i lengre tid slitt med eiendommen, som har stått i fare for å bli helt tom i et vanskelig utleieområde.

Løsningen ble en boligkonvertering, i et område bak Sandvika sentrum der det pågår en større transformasjon.

Områdereguleres

- Dette er et felt som er under områderegulering av Bærum kommune og et satsingområde, hele Hamang er under regulering, sier adm. direktør Baard Schumann (bildet) i Selvaag Bolig til NE nyheter.

- Eiendommen har en ganske stor tomt med en stor parkeringsplass. Vi vil nå rive dagens bygg etter at leiekontraktene går ut sommeren 2018, og så håper vi på oppstart i løpet av 2019, forteller Schumann.

- Hva snakker vi om av utbyggingsmuligheter?

- Vi håper på opp mot 300 boliger og en teknisk utnyttelse i størrelsesorden 200-210 prosent. Det blir ca. 70 kvadratmeter i gjennomsnittlig størrelse på leilighetene, sier Schumann, med andre ord om lag 20 000 kvadratmeter totalt. Forventede salgspriser er høye, kanskje høyere enn man tror.

70 000 kroner per m2

- Vi snakker om 70 000 kroner kvadratmeteren og kanskje litt over, sier Selvaag-sjefen. Han håper de klarer en entreprisekostnad i området 32 000-33 000 kroner kvadratmeteren, altså en typisk Selvaag-entreprise.

Avtalen ble ifølge Schumann gjort for to måneder siden, men noen pris for Eivind Lyches vei 10 er ikke kjent.

- Nei, vi er enige om ikke si noe om denne, men det er kort vei til tomten er regulert, og da stiger prisen, sier han.

Hvis vi ser på en typisk Selvaag-kalkyle, så ligger altså entreprisekostnaden her på noe over 30 000 kroner kvadratmeteren i store utbyggingsprosjekter. Så påløper det gjerne 4000 kroner kvadratmeteren i finansiering og 6000-7000 kroner kvadratmeteren til postene «byggherre, salg og planlegging».

Gode marginer

I Oslo er et vanlig infrastrukturbidrag på 2000 kroner kvadratmeteren, dette bidraget er uvisst her. En typisk fortjenestemargin for Selvaag Bolig ligger på 12 prosent. Hvis selskapet har betalt 10 000 krone kvadratmeteren for eiendommen, ca. 200 millioner kroner, utgjør totale kostnader rundt 55 000 kroner kvadratmeteren.

Da blir det god margin opp til utsalgsprisene på vel 70 000 kroner kvadratmeteren. Selv ved en tomtebelastning på 15 000 kroner kvadratmeteren, 300 millioner kroner, er vi ikke på mer enn rundt 60 000 kroner i totale kostnader per kvadratmeter.

http://www.nenyheter.no/45097


Solgte til Selvaag

4. november 2016 – Aberdeen har solgt konverteringsobjektet Eivind Lyches vei 10 i Sandvika til Selvaag Bolig.

NE nyheter skrev i august at Aberdeen var ute i markedet med eiendommen. Eivind Lyches vei 10 er eid av Aberdeen Eiendomsfond Norge I, og fondet har stått i fare for å risikere tomme lokaler i den 18 300 kvadratmeterstore eiendommen.

Det var også klart i august at Aberdeen vurderte en boligkonvertering for objektet, som ligger på Hamang i Sandvika. Nå foreligger rapporten for tredje kvartal til eiendomsfondet, og her skriver Aberdeen at kontoreiendommen er solgt og overtas av en ny eier ved årsskiftet.

JM?

Aberdeen opplyser ikke hvem kjøperen er, annet enn at det er en kjent boligutvikler/boligbygger som nå skal videreføre fondets planer for utvikling av eiendommen til boligutbygging. Adm. direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig bekrefter imidlertid overfor NE nyheter fredag morgen at de er kjøperen. NE nyheter kommer i løpet av dagen tilbake med ytterligere detaljer om kjøpet.

Prisen for Eivind Lyches vei 10 (t.v. øverst i bildet) er ukjent, men ettersom eiendommen skal konverteres til boliger, er det trolig betalt et beløp per utbyggbar kvadratmeter BRA. I Oslo utgjør disse beløpene for tiden fort 10 000-15 000 kroner for boenheter som kan selges ut for 65 000-75 000 kroner kvadratmeteren.

Aberdeen Eiendomsfond Norge I kjøpte for øvrig tidligere i høst Kongens gate 2 i Trondheim for nærmere 200 millioner kroner.

Rundt 7 prosent

Når det gjelder avkastning, steg andelskursen (VEK) til eiendomsfondet i tredje kvartal med 1,3 prosent og med 2,7 prosent hittil i år. Direkteavkastningen i foregående kvartal var 1,3 prosent og utgjør etter tre kvartaler 4,1 prosent. Fondets annualiserte totalavkastning fra etableringen i 2004 til 30. september 2016 er 7,1 prosent, og totalavkastningen er 6,7 prosent hittil i år.

Markedsverdien av fondets eiendommer ved utløpet av tredje kvartal var 6870 millioner kroner, som er 109 millioner høyere enn sammenliknbare tall tre måneder tidligere.

Ledigheten i porteføljen er per 1. oktober var 6,8 prosent, ned fra 7,2 prosent ved utløpet av forrige kvartal.

Ny konvertering?

Hittil i 2016 har fondet inngått og forlenget leiekontrakter for 41 802 kvadratmeter, og der samlet årsleie utgjør 80,7 millioner kroner. Aberdeen skriver i rapporten at det er spesielt gledelig med utleie av ca 1000 kvadratmeter kontorer i Vollsveien 6 på Lysaker til markedsvilkår. Disse lokalene har i en lengre periode stått ledige.

Det er imidlertid fortsatt utfordringer knyttet til leiekontraktene som utløper ultimo 2016 og i 2017 Fornebuveien 38-40, Ivar Lykkes vei 2 og Brynsalléen. For førstnevnte eiendom går det trolig mot en boligkonvertering.

http://www.nenyheter.no/45090


Solgt for 850 mill

17. august 2016 – Gaustadalléen 21 i Forskningsparken er solgt for rundt 850 millioner kroner.

I begynnelsen av 2015 kjøpte en investorgruppering, satt sammen av Arctic Securities Gaustadalléen 21. Eiendommen, som ligger midt i hjertet av Forskningsparken, hadde en leieavtale med OsloTech AS frem til 2020, med opsjon på forlengelse. Siden har en investorgruppering, med blant annet Lerka Eiendom i spissen, kjøpt seg opp i prosjektet med en samlet eierandel på 82 prosent.

Nå casher investorene inn ved å selge eiendommen til NRP.

– Vi solgte til NRP for 850 millioner kroner etter ca. et halvt års eierskap. Vi tjente rundt 100 millioner kroner. Vi har behov for å selge for å vise verdier og bygge egenkapital, sier Lars R. Kristiansen i Lerka Eiendom.

Han er fornøyd med salget, og mener også at kjøperen har gjort en god deal.

– De har forhandlet med leietakeren og fått reforhandlet leiekontrakten for 20 år fremover, sier Kristiansen.

(Foto av daglig leder Lars R. Kristiansen og partner Harald Mohn i Lerka Eiendom.)

http://www.nenyheter.no/44722


Selger for konvertering

10. august 2016 – Aberdeen mener Eyvind Lyches vei 10 egner seg for boliger.

NE nyheter skrev mandag at Eyvind Lyches vei 10 i Sandvika skal være til salgs. Den drøyt 18 000 kvadratmeterstore kontoreiendommen er eid av Aberdeen Eiendomsfond Norge I. Eiendommen er fra 1. juli bare delvis utleid, med leieavtale til 30. juni 2018.

Og nå bekrefter fondsleder Knut Haraldson i Aberdeen at Aberdeen Eiendomsfond Norge I vurderer salg av eiendommen som et boligkonverteringscase. Haraldson viser til at det bygges en ny vei/tunnel fra Sandvika til Kirkerud, en veistrekning som går rett forbi eiendommen. Eyvind Lyches vei 10 (se oversiktsbilde) ligger 7 minutter fra togstasjonen og bussterminalen i Sandvika.

Transformasjon

Dagens E16 på samme strekning forsvinner i 2019/2020. Det åpner for en transformasjon av hele Hamang-området til boligutvikling. NE nyheter skrev i februar 2014 at kontoreiendommen Hamang Terrasse 55 var lagt ut for salg, med tanke på en boligkonvertering. Det kan være snakk om så mange som 1000-1500 boenheter totalt i området etter ferdig utbygging.

Haraldson opplyser til NE nyheter at Bærum kommune jobber med en ny områdereguleringsplan og skal være kommet ganske langt.

- I våre øyne ligger denne eiendommen på den beste tomten for boligutvikling på Hamang. Vi har derfor jobbet mot en boligkonvertering for eiendommen, i lys av dette er det nå naturlig å vurdere et eventuelt salg av eiendommen, sier han.

Det er SPG Corporate Finance og Hadrian Eiendom som har fått salgsoppdraget fra Aberdeen. I salgsprospektet fremkommer det at det i den pågående planprosessen for Hamang planlegges førstegangbehandling av områdereguleringsplanen i løpet av 2016.

Kombinasjon

Aberdeen Eiendomsfond Norge I AS har hatt dialog med kommunen om en endret regulering av eiendommen fra næring til en kombinasjon av bolig/næring, parallelt med kommunens områdeutvikling. En ny regulering vil åpne for utvikling av eiendommen videre til bolig, kontor og service- og forretningsrelatert virksomhet.

Det formelle salgsobjektet består av to enheter, eiendommen og et aksjeselskap som eier hjemmelen til eiendommen. Dagens bebyggelse består av et næringsbygg over fire kontoretasjer, med tillegg av kjeller med garasje. Bygget er oppført i 1988 med fire fløyer.

Selve kontordelen utgjør snaue 9700 kvadratmeter, fellesarealene 5530 kvadratmeter, mens det er et garasjeanlegg på 2614 kvadratmeter med plass til 187 biler. Tomtearealet er på drøyt 12,8 mål.

Riving

I prospektet fremkommer det at en omregulering til boligformål normalt kreve riving av administrasjonsbygget, mens parkeringsarealene under bakkeplan trolig vil kunne videreføres. Aberdeen har for øvrig engasjert Meinich Arkitekter til å utarbeide en konseptstudie for eiendommen.

Dagens leieinntekter fra leietaker Vetco Gray Scandinavia, eksklusive parkering utgjør snaue 7,6 millioner kroner. Men, dette er altså ingen kontantstrømeiendom som NE nyheter antydet en pris for i mandagens artikkel. Ligningsverdi for eiendommen er for øvrig på 185 millioner kroner.

http://www.nenyheter.no/44699


Kjøpte på Økern

2. juni 2016 – Et nytt eiendomsfond fra Malling har kjøpt Økern Torgvei 13 for ca. 280 millioner kroner.

Økern Kombinasjonseiendom I AS eier alle aksjene i single purpose-selskapet Økern Torgvei 13 AS. Eierne her, et syndikat med Bunde Eiendom som stor aksjonær, ga i vinter SPG Corporate Finance AS mandatet til å selge hundre prosent av aksjene i Økern Torgvei 13 AS.

For to uker siden kjøpte Malling & Co Eiendomsfond Holding AS, et nytt fond med Gjensidige som stor eier, den 19 700 kvadratmeterstore eiendommen Økern Torgvei 13 (bildet). Kjøpesummen var altså ca. 280 millioner kroner.

Flerbrukerbygg

Eiendommen beskrives i et prospekt fra SPG som et moderne flerbruker kontorbygg, opprinnelig fra 1966, men rehabilitert i perioden 2010–2015. Det er totalt 16 467 kvadratmeter med utleibare arealer i bygget, fordelt på 9078 kvadratmeter med kontorarealer, 4734 kvadratmeter med lagerarealer, 2963 kvadratmeter med parkering og 342 kvadratmeter boligarealer.

Bygget inneholder en næringsklynge med hovedvekt av virksomheter innenfor TV-produksjon og distribusjon. Mediatec er største leietaker med om lag 5000 kvadratmeter, mens RiksTV leier 2300 kvadratmeter. Nortura leier 1400 kvadratmeter med lagerarealer i eiendommen. Tomten er på drøye 10,2 mål.

Moderat leie

Vektet gjenværende leietid av kontraktene i vinter var på ca. 9 år, og med «differensiert utløpsprofil». Leienivået i bygget er imidlertid moderat, om lag 1240 kroner kvadratmeteren for kontor- og lagerarealene.

Årlig kontraktsfestet leie er på 18,68 millioner kroner. En salgssum på 280 millioner kroner tilsvarer dermed en brutto direkteavkastning - yield – på snaue 6,7 prosent. Noe avhengig av eierkostnadene, snakker vi dermed om en nettoyield på begynnelsen av 6-tallet.

Men, det er ikke sikkert det er direkteavkastningen som lokker. Tomten og eiendommen vurderes ifølge prospektet å ha potensial for utvikling eller konvertering til bolig. Det forutsetter imidlertid en høy utnyttelse. Attraktiviteten som et boligutviklingsprosjekt, baserer seg på utsikts- og solforholdene, nærheten til offentlig kommunikasjon og øvrig infrastruktur, boligbebyggelse i nærområdet og et godt utbud av servicetilbud.

250 mill?

Basert på ulik utnyttelse og verdi per salgbar kvadratmeter, har tomten ved en boligkonvertering en stipulert verdi i intervallet 150-250 millioner kroner. Det baserer seg på en teknisk utnyttelse (TU) på 150-250 prosent.

Snittprisene for nye boliger i nabo-områdene ligger på pluss/minus 60 000 kroner kvadratmeteren. TU har ved de nye prosjektene ligget på opp mot 150 prosent.

Selvaag Bolig kjøpte i februar 2014 det tidligere grossistlageret til BAMA, Økern Torgvei 30, for 195 millioner kroner. Her er det nå klart for 35 000 kvadratmeter med boliger.

http://www.nenyheter.no/44441


Lav yield på Elverum

3. mai 2016 – Høgskolen i Hedmark ble solgt til en yield rett over 5 prosent.

Det børsnoterte svenske eiendomsselskapet Balder Fastigheter AB meddelte mandag at de hadde kjøpt eiendommen til eiendommen til Høgskolen i Hedmark(bildet) for 700 millioner kroner.  Selgeren var et syndikat satt opp av Pareto.

Det er SPG Corporate Finance som fikk mandatet av Balder med å selge. SPG hadde også ansvaret for å selge store eiendommer som Raufoss Næringsparkog Statens Hus i Stavanger. 

Har prospektet
NE nyheter kontaktet mandag ettermiddag Terje Trym Rustad i SPG for en kommentar, men han ville ikke kommentere salget. NE nyheter sitter imidlertid med et prospekt der detaljene om eiendommen og salget fremkommer.

Eiendomsmassen ligger på Elverum ( og ikke ved Mjøsa som NE nyheter feilaktig skrev i den første versjonen...) og inneholder flere formål: Undervisning (59 prosent), trening (flerbrukshall – 11 prosent), kultur og kommersielle formål, mens fellesarealene utgjør 15 prosent. Eiendommen forvaltes av Utstillingsplassen Eiendom.

Det formelle salgsobjektet er salg av aksjene i Terningen Næringseiendom AS. Største aksjonær her med 45 prosent er Terningen Invest AS, det vil si Obligo-fondet Global Eiendom Utbetaling 2008 AS. Ømf Holding (Tor Øivind Fjeld) eier 25 prosent av aksjene. Salgsprosessen foregikk nå i vinter, der fristen for å komme med bud var satt til 9. mars.

42 700 per m2
Eiendommen fra oktober 2010 omfatter snaue 16 400 kvadratmeter. En salgssum på 700 millioner kroner tilsvarer dermed høye 42 700 kroner kvadratmeteren. Bygningsmassen består av fem etasjer, hvorav fire over bakken.

Terningen Arena har om lag 90 prosent med offentlige leietakere, der Høgskolen i Hedmark står for 74 prosent av leieinntektene. Mesteparten av eiendommen er leid ut til leietakere som har momsfritak. Ifølge prospektet er gjenværende vektet leietid 22,1 år, og ikke 24 år som Balder meldte om i sin melding.

Høgskolen i Hedmark skal ifølge sin hovedkontrakt leie totalt 11 338 kvadratmeter, hvorav 9665 kvadratmeter for eksklusiv bruk. Kontrakten går frem til lille julaften 2040, og leienivået i år er 2200 kroner kvadratmeteren. Gjennomsnittlig kvadratmeter leie i bygget er på 2162 kroner kvadratmeteren.

Under 5 prosent, men...
Årlige totale leieinntekter for 2016 oppgis i prospektet til 35,45 millioner kroner. I tillegg er det estimert 575 000 kroner i fra offentlige leietakere i årlig annuitet. 94 prosent av leieinntektene skal reguleres med en fast sats på 2,5 prosent fremover, for de resterende 6 prosentene er det full indeksregulering.

Forutsetter vi 36 millioner kroner i brutto leieinntekter og eierkostnader på 5-6 prosent, tilsvarer en salgssum på 700 millioner kroner lave 4,9 prosent i netto direkteavkastning. NE nyheter har likevel grunn til å tro at yielden er «langt nede på 5-tallet».

Kompensasjon
Eieren har nemlig rett til å motta en kompensasjon på 3,1 millioner kroner i år fra leietakerne i vedlikeholdsleie, 189 kroner kvadratmeteren. Det sender førsteårsyielden over 5 prosent. Vedlikeholdsutgiftene for 2017 er beregnet til 3,14 millioner kroner. For tiden utgjør vedlikeholdsfondet om lag 6,8 millioner kroner.

Eiendommens skattemessige verdi ved utgangen av fjoråret var for øvrig 329 millioner kroner. Totalbalansen i det solgte selskapet var på ca 506 millioner kroner, hvorav 423 millioner i gjeld. Den bokførte egenkapitalen i salgsobjektet per 31. desember 2015 var på 19,5 prosent.

http://www.nenyheter.no/44311


Raufoss Industripark har fått nye eiere

25. februar 2016 – 24. februar 2016 ble Raufoss Industripark solgt til nye eiere.

Det er selskapet Raufoss Næringspark ANS som eier eiendommene i Raufoss Industripark som ble solgt. Kjøpet omfatter hele Raufoss Industripark som utgjør ca. 240 000 kvm eiendom og ca. 3 000 mål tomt. Eiendommene kjøpes på basis av en eiendomsverdi på ca. NOK 1,3 Mrd, heter det i en pressemelding fra NRP Finans AS.

Langsiktig eierskap

Majoritetseieren i den nye eierkonstellasjonen vil være det amerikanske fondet H.I.G. Capital. Øvrige eiere er blant annet Arne Blystad og NRP. De største selgerne er Storebrand Optimér, NLI Eiendomsinvest og Storebrand Livsforsikring. Nammo og Vestre Toten Kommune viderefører sitt eierskap i parken i den nye eierstrukturen.

– Vi er positive til at de nye eierne som har mål om et langsiktig eierskap og ønsker å videreutvikle parken både gjennom å vokse med dagens leietakere samt å tiltrekke nye leietakere til parken, uttaler daglig leder i Raufoss Næringspark, John Einar Jørgensen.

– Mandatet til Storebrand Optimér har siden oppstarten i 2006 vært å bygge opp, forvalte og realisere prosjekter innen næringseiendom, og et salg har ligget i kortene hele veien. Vi har satt stor pris på samarbeidet med Raufoss Næringspark, og er trygge på at de nye eierne vil fortsette å utvikle området til beste for regionen, sier daglig leder Sveinung Lindaas i Storebrand Optimér. Storebrand Optimér har vært største eier i Raufoss Industripark siden 2007.

Økt verdiskapning

Kjøpet er tilrettelagt av NRP Finans AS som også vil være medeier og følge selskapet videre i utviklingen av Raufoss Industripark. NRP Finans er en uavhengig tilrettelegger av investeringer innen eiendom, shipping og offshore.

– Det er et imponerende miljø som er bygget opp rundt materialteknologi og automatisert produksjon på Raufoss. Det er et ønske at dette videreutvikles noe som vil være medvirkende til bedriftenes suksess og økt verdiskapning som igjen sikrer deres tilstedeværelse på Raufoss, sier daglig leder i NRP Finans, Christian Ness.

– Vestre Toten kommune er fornøyd med at de nye majoritetseierne har signalisert vilje og ønske om å utvikle industriparken videre i nært samarbeid med virksomhetene og lokalsamfunnet, sier ordfører i Vestre Toten Kommune, Leif Waarum.

http://www.oa.no/nyheter/raufoss-industripark/raufoss-industripark-har-fatt-nye-eiere/s/5-35-239497


Solgt for 1,3 mrd.

25. februar 2016 – Så er det endelig klart hvem som tar over Raufoss Industripark.

SPG Corporate Finance fikk i mars i fjor oppdraget med å selge industriparken (se oversiktsfoto) på vegne av eierne.

Den formelle eieren er Raufoss Næringspark ANS. Hovedaksjonær her er Storebrand-fondet Optimér med 50 prosent. Orkla-fondet NLI Raufoss eier 25 prosent, Storebrand Liv 15 prosent og Raufoss Industripark III AS 10 prosent, der blant annet Vestre Toten kommune og FG Eiendom AS er inne på eiersiden.

Amerikansk storeier

NE nyheter skrev i desember at et NRP-syndikat blir kjøperen av parken, og i januar at amerikanere trolig er største investor i dette syndikatet.

Og nå er salget formelt i orden, det skjedde 24. februar. Kjøpet omfatter hele Raufoss Industripark, som består av ca. 240 000 kvadratmeter med eiendom og ca. 3000 mål tomt. Eiendommene kjøpes ifølge en pressemelding sent onsdag kveld på basis av en eiendomsverdi på ca. 1,3 milliarder kroner.

NE nyheter antydet i desember en salgssum på drøyt 1,3 milliarder kroner og en netto direkteavkastning – yield - på om lag 7,5 prosent. 1,3 milliarder i pris tyder på at yielden ligger på slutten av 7-tallet.

Blystad inn

Majoritetseieren i den nye eierkonstellasjonen blir som NE nyheter skrev amerikansk og er det amerikanske fondet H.I.G. Capital. Med på laget får de blant annet Arne Blystad og NRP.

De største selgerne er Storebrand Optimér, NLI Eiendomsinvest og Storebrand Livsforsikring. Nammo og Vestre Toten Kommune viderefører ifølge pressemeldingen sitt eierskap i parken i den nye eierstrukturen. Storebrand Optimér har vært største eieren i Raufoss Industripark siden 2007.

– Mandatet til Storebrand Optimér har siden oppstarten i 2006 vært å bygge opp, forvalte og realisere prosjekter innen næringseiendom, og et salg har ligget i kortene hele veien. Vi har satt stor pris på samarbeidet med Raufoss Næringspark, og er trygge på at de nye eierne vil fortsette å utvikle området til beste for regionen, sier daglig leder Sveinung Lindaas i Storebrand Optimér i pressemeldingen.

- Imponerende miljø

Kjøpet av Raufoss Industripark er tilrettelagt av NRP Finans AS, som altså blir medeier fremover. NRP vil nå følge selskapet videre i utviklingen av Raufoss Industripark.

– Det er et imponerende miljø som er bygget opp rundt materialteknologi og automatisert produksjon på Raufoss. Det er et ønske at dette videreutvikles, noe som vil være medvirkende til bedriftenes suksess og økt verdiskapning, som igjen sikrer deres tilstedeværelse på Raufoss, sier daglig leder Christian Ness i NRP Finans i meldingen.

Videreutvikling

Ordfører Leif Waarum i Vestre Toten Kommune er fornøyd med at de nye majoritetseierne har signalisert vilje og ønske om å utvikle industriparken videre. Dette skal skje i nært samarbeid med virksomhetene og lokalsamfunnet.

Daglig leder John Einar Jørgensen i Raufoss Næringspark sier i pressemeldingen at de er positive til at de nye eierne som har mål om et langsiktig eierskap. Ifølge Jørgensen ønsker eierne å videreutvikle parken både gjennom å vokse med dagens leietakere, samt å tiltrekke nye leietakere til industriparken.

Advokatfirmaet Haavind representerte for øvrig selger i transaksjonen, mens Arntzen de Besche representerte kjøperen.

http://www.nenyheter.no/44040


Kjøpte Statens Hus

22. februar 2016 – Et NRP-syndikat er den nye eieren av Statens Hus i Stavanger.

NE nyheter skrev torsdag i forrige uke at Statens Hus i Stavanger (bildet) var i ferd med å bli solgt, og at salget trolig var nært forestående. Det var nærere enn man kunne tro, eiendommen (bildet) byttet eier allerede fredag.

NRP Finans bekrefter på sine hjemmesider at de etablerte Statens Hus Stavanger AS ved årsskiftet 2015/2016. NE nyheter antydet en pris for eiendommen på 700 millioner kroner og kanskje noe over. Det var et helt greit estimat, ettersom prosjektprisen ifølge hjemmesidene var «i overkant av 700 millioner kroner».

- Det er vanskelige tider, og vi vil sikre investorene en lang og trygg kontantstrøm. Eiendommen gir utbytte i et vanskelig investeringsklima, begrunner partner Christian Næss i NRP Finans kjøpet overfor NE nyheter. NRP har fått med seg mange investorer på kjøpet, opp mot 20.

Statens Hus, Lagårdsveien 44, er fullt utleid til offentlige etater. De vektede gjenværende leieavtalene har en varighet på ca. 17 år. Næss anslår for øvrig direkteavkastningen – yielden – i transaksjonen til litt over 5 prosent. Det må i så fal anses som et rekordlavt nivå i Stavanger.

Brutto estimerte leieinntekter for 2016 er 37,38 millioner kroner. Hvis nettoyielden ligger på 5,1 prosent, indikerer det netto leieinntekter på ca. 36 millioner kroner.

Gjelden i det overtatte selskapet utgjorde for et drøyt år siden 412 millioner. En refinansiering av selskapet er ventet å være en del av transaksjonen. Lagårdsveien Holding AS har dessuten et fremførbart underskudd på 131 millioner kroner, som kan være attraktiv for kjøper. Både eiendom og selskap selges «as is».

SPG Corporate Finance hadde salgsmandatet for Statens Hus i Stavanger. Det formelle salgsobjektet er salg av aksjene i Lagårdsveien II Holding AS. Dette er et selskap som er eid av flere aksjonærer, der største aksjonær med 25 prosent er Lagårdsveien Eiendomsinvest AS, som igjen er eid av ulike aksjonærer.

Lagårdsveien 44 ble ferdigstilt i november 2010, og det totale arealet er om lag 20 500 kvadratmeter fordelt på syv etasjer. Salgssummen tilsvarer derfor temmelig nøyaktig 35 000 kroner kvadratmeteren. I gjennomsnitt betaler leietakerne 2265 kroner kvadratmeteren for kontorarealene.

http://www.nenyheter.no/44023


Kjempesalg i Stavanger

18. februar 2016 – Statens Hus i Stavanger er i ferd med å bli solgt, og trolig til en yieldrekord i regionen.

Det er en av de største transaksjonene i Stavanger sentrum noensinne, i hvert fall av enkeltbygg, som nå er i ferd med å skje. Etter det NE nyheter erfarer, foregår det en avsluttende due diligence, med ventet kontraktssignering i løpet av kort tid. Hvem som blir kjøperen, er derimot ikke kjent.

SPG Corporate Finance har fått salgsmandatet. NE nyheter kontaktet Terje Trym Rustad i SPG Corporate Finance om han ville bekrefte opplysningene, men han hadde ingen kommentar. Et prospekt fra november i fjor viser imidlertid at Statens Hus i Lagårdsveien 44 (bildet) er til salgs, en eiendom noen hundre meter sør for Breiavatnet og langs jernbanen.

Flere aksjonærer

Det formelle salgsobjektet er salg av aksjene i Lagårdsveien II Holding AS. Dette er et selskap som er eid av flere aksjonærer, der største aksjonær med 25 prosent er Lagårdsveien Eiendomsinvest AS, som igjen er eid av ulike aksjonærer.

Lagårdsveien 44 ble ferdigstilt i november 2010, på et tomteareal på 4,7 mål. Eiendommen har energiklasse B, og lokalene består i hovedsak av åpent landskap, møterom, fellesrom, kjøkkenfasiliteter, atrium, men også en stor kafeteria i første etasje.

Det totale arealet er om lag 20 500 kvadratmeter fordelt på syv etasjer, hvorav fem etasjer over bakken. Kontoretasjene 1-5 har flater fra 1940-3150 kvadratmeter, og kontor- og fellesarealene utgjør til sammen 15 927 kvadratmeter, 78 prosent av totalarealene. De to underetasjene består i hovedsak av lagerarealer, tekniske installasjoner og parkeringsarealer.

Fullt utleid

Eiendommen er fullt utleid til flere ulike statlige og offentlige leietakere, der Fylkesmannen i Stavanger er den største leietakeren med til sammen 6250 kvadratmeter. Leiekontrakten her går ikke ut før i 2040, det vil si, Fylkesmannen kan terminere kontrakten i 2030. I gjennomsnitt betaler leietakerne 2265 kroner kvadratmeteren for kontorarealene.

Den vektede gjenværende leietiden var før jul var hele 16,8 år. Det må sies å være svært attraktivt med så sikre leietakere og vil presse direkteavkastningen nedover. Generelt har leietakerne inngått leiekontrakter på 10 og 20 år, med rett til utvide leietiden til markedsvilkår eller til samme vilkår.

Brutto estimerte leieinntekter for 2016 er 37,38 millioner kroner. Forutsetter vi rundt 35 millioner i netto leieinntekter og et netto direkteavkastningskrav – yield - på rundt 5 prosent, indikerer det en salgspris på 700 millioner kroner, og kanskje litt i overkant. 5 prosent er godt under det som regnes som «prime yield» i Stavanger. Vi snakker også om en antatt salgsverdi på ca. 35 000 kroner kvadratmeteren.

Refinansiering

Totale eiendeler i Lagårdsveien II Holdig AS var for øvrig ved utgangen av 2014 bokført til 470 millioner kroner. Gjelden i selskapet utgjorde for et drøyt år siden 412 millioner. En refinansiering av selskapet er ventet å være en del av transaksjonen.

Lagårdsveien Holding AS har også et fremførbart underskudd på 131 millioner kroner, som kan være attraktiv for kjøper. Både eiendom og selskap selges «as is».

http://www.nenyheter.no/44010


Amerikanere tar over

11. januar 2016 – Et amerikansk investeringsfond blir trolig den nye eieren av Raufoss Industripark.

I mars 2015 fikk SPG Corporate Finance oppdraget med å finne en ny eier til Raufoss Industripark (se oversiktsbilde). Industriparken ble etablert i 2001 og er en av Norges største industriparker, beliggende i Vestre Toten og Gjøvik.

Den formelle eieren er Raufoss Næringspark ANS, som igjen er eid av Storebrand-fondet Optimér med 50 prosent, Orkla-fondet NLI Raufoss med 25 prosent, Storebrand Liv med 15 prosent og Raufoss Industripark III AS med 10 prosent, der blant annet Vestre Toten kommune og FG Eiendom AS er inne på eiersiden.

Raufoss Industripark dekker nesten 3000 mål og omfatter i tillegg til store grøntarealer og beplantninger. Bygningsmassen består av om lag 300 bygninger med til sammen 230 000 kvadratmeter med gulvflate.

NE nyheter skrev for en måned siden at et syndikat satt opp av NRP Finans blir den nye eieren. Verken Christian Ness i Ness, Risan & Partners eller Terje Trym Rustad hos megleren SPG Corporate Finance ville den gangen kommentere opplysningene.

Men nå skriver Oppland Arbeiderblad at i Vestre Toten kommunestyre ble det før jul opplyst at alt tyder på at den nye eieren blir et utenlandsk investeringsfond. NE nyheter har grunn til å tro at dette fondet er amerikansk, med kontor i flere europeiske byer.

En transaksjon kan være på plass i løpet av januar om fremdriften går som den skal. Prisen er ventet å bli over 1,3 milliarder kroner.

Adm. direktør John Einar Jørgensen i Raufoss Industripark sier til Oppland Arbeiderblad at han er spent på strategien til den nye eieren. Jørgensen er også opptatt av at fredning eller vern av bygningene inne i parken kan bli en flaskehals for en videre utvikling av industriparken.

Jørgensen påpekte overfor politikere fra Arbeiderpartiet på besøk i forrige uke, at det er mange ubebygde tomter nord i parken, men at det er kostbart å utvikle ny infrastruktur.

http://www.nenyheter.no/43823


«Nye» Exporama skal bli eventbransjens svar på Norwegian

23. november 2015 – Hele kurs-, hotell- og konferansebransjen må vekk fra 90-tallet. I dag er det nye tider, sier Exporama-eierens datterselskap SHMs toppsjef

Et av Norges største messesentre skal totalrenoveres og får også et nytt Marriott-hotell tilknyttet bygget.

Exporama Senteret på Hellerud nord for Oslo har lenge hatt behov for en real ansiktsløftning.

Nå blir hele anlegget modernisert, og et helt nytt konferansesenter vokser frem i eksisterende bygningsmasse. Samtidig etableres et Moxy-hotell, som er et av Marriotts mange merkevarer, på eiendommen.

Renoveringen starter nå, og alt skal stå klart i slutten av 2016.

- «Nye» Exporama ønsker å bli konferanse- og messebransjens svar på Norwegian, gjennom å tilby en rimelig pris for et produkt som sikter mot å overgå kundenes forventninger, sier administrerende direktør Arne Haugen i Scandinavian Hospitality Management BV (SHM) til DN.

- Nå behøver de ikke å kutte ned

Det er Exporama-eier Nordic Hospitality AS sitt nederlandske datterselskap SHM som skal revitalisere Exporama. I tilknytning til messe- og konferansesenteret vil Vastint Hospitality, som er en del av Inter Ikea Gruppen, investere i et hotell på eiendommen i samarbeid med SHM som operatør.

Hvor mye investeringen vil beløpe seg til, ønsker ikke Arne Haugen å kommentere. Men det er snakk om en svær ansiktsløftning, og senteret, som i dag består av over 16.000 kvadratmeter utstillingsareal under tak, vil også bli utvidet.

Oljeprisen har falt bratt siden ifjor sommer, og norske bedrifter har strammet kraftig inn på kurs- og konferansevirksomheten for å spare penger.

Dét har også Haugen merket seg.

- Derfor vil vi nå etablere et tilbud som gjør at bedriftene ikke behøver å kutte inn på dette feltet. Da Norwegian etablerte seg som et lavprisselskap, fikk flere nordmenn råd til å fly mer. Samtidig overrasket det kundene at kvaliteten på flyreisen var bedre enn de hadde trodd. Det er et slikt tilbud vi også vil tilby. Nye Exporama skal bli et konkurransedyktig kinderegg: Lavere pris, høy kvalitet og uslåelig beliggenhet, sier han.

- Henger etter i fortiden

Med etableringen av Moxy-hotellet og nye Exporama satser SHM på å ta opp kampen med de etablerte konferansehotellene på Østlandet.

- Konkurransen er tøff. Derfor er vi nødt til å tenke nytt, sier Haugen.

Arne Haugen påpeker at store deler av kurs-, hotell- og konferansebransjen har «en fot hengende etter i fortiden».

- Det er en litt gammeldags holdning i bransjen, vi må huske på at behovet til kundene har endret seg veldig. Derfor må man skifte fokus og gå vekk fra 90-tallet. I dag er det nye måter å holde møter på og teknologien utvikler seg i hurtig tempo. Det har vi tatt konsekvensen av. Derfor skal Exporama nå bli en arena for alt fra bittesmå businessmøter til events, store messer og konferanser og tv-produksjoner, sier Arne Haugen.

Han peker på at Moxy-hotellets profil sammenfaller med Exporamas mål om «affordable luxury». Betydelig parkeringskapasitet er også et pluss, bemerker han.

- Nå ruster vi oss for å gå rett i strupen på de andre konferansehotellene, sier Haugen.

http://www.dn.no/nyheter/naringsliv/2015/11/23/1757/Kurs-og-konferanse/nye-exporama-skal-bli-eventbransjens-svar-p-norwegian


Residencekvartalet solgt igjen

9. september 2015 – Odd Reitan og medeierne tar gevinst på å ha eid kvartalet siden desember i fjor.

Et av fondene til Aberdeen Asset Management kjøper Residencekvartalet på Torvet i Trondheim av et syndikat, hvor blant annet Odd Reitan-eide E.C. Dahls Eiendom og Oslo-rederiet Wilh. Wilhelmsen er medeiere.

Transaksjonen gjennomføres 1. oktober. Verken kjøper eller selger vil si hva prisen er.

- Aberdeen ønsker ikke å kommentere pris, sier leder for transaksjoner Aberdeen Asset Management i Norden, Jens-Petter Guthus.

Etter det Adresseavisen erfarer har Clarksons Platou syndikat gått ut i markedet med et prisforlangende på 370 millioner kroner. Syndikatet kjøpte Residencekvartalet 15. desember i fjor for 307 millioner.

Det betyr at E. C. Dahls Eiendom og de andre investorene i syndikatet nå kan hente ut en gevinst, bekrefter senior partner Hans Martin Haug i Clarksons Platou Real Estate.

- Det ligger i kortene at det er en økning siden sist, sier Haug.

Han sier syndikatet allerede har oppnådd det de håpet og trodde på, da de kjøpte Residencekvartalet av Sparebank 1 Oslo Akershus i fjor.

- Vi hadde en analyse av at beliggenheten ville bli bedre med Frati og andre restauranter i området. Det er restaurantene som trekker folk tilbake til Torvet og fører til et yrende liv. Vi mener beliggenheten nå er bedre enn tidligere, sier Haug.

http://www.adressa.no/nyheter/okonomi/article11536489.ece


Kjøpte stort på Bryn

17. juni 2015 – Et Pareto-syndikat har kjøpt Ole Deviks vei 10-14 fra Nordea Liv.

Investeringsdirektør Nils Arne Gundersen i Nordea Liv bekrefter overfor NE nyheter at avtalen med Pareto nylig er signert. Ifølge Gundersen har SPG Corporate Finance vært rådgiver for Nordea.

Overtakelse av eiendommen er nå 1. juli. Salgssummen ligger ifølge Gundersen på 465 millioner kroner, yielden – direkteavkastningen – på ca. 6 prosent.

Ole Deviks vei 10-14 består av fire-fem eiendommer med et totalt utleibart areal på ca. 25 000 kvadratmeter. Eiendommen er et enbrukerbygg for ABB AS, som har vært der siden 60-tallet. ABB har syv år igjen av leiekontrakten, som er en barehouse-avtale, det vil si at leietaker tar mesteparten av de normale eierkostnadene.

- Salget er en spissing av porteføljen vår, begrunner Nils Arne Gundersen salget med overfor NE nyheter.

Ole Deviks vei 10-14 AS hadde i 2013 driftsinntekter på 27,9 millioner kroner. Fast eiendom var i balansen ved utgangen av 2013 bokført til 375 millioner. Leieinntektene er noe justert opp nå.

Men forutsetter vi netto leieinntekter på 28 millioner kroner, tilsvarer en kjøesum på 465 millioner kroner en nettoyield på temmelig nøyaktig 6 prosent.

Nordea Liv har for øvrig stanset salget av Åsane Senter nord for Bergen sentrum, et senter som de eier om lag halvparten av sammen med Steen & Strøm. Gundersen opplyser til NE nyheter at de i stedet sammen med Steen & Strøm skal videreutvikle senteret.

http://www.nenyheter.no/43092

OBOS bekrefter kjøp

15. mai 2015 – OBOS bekrefter kjøpet av Sandakerveien 121.

NEnyheter skrev i slutten av mars at OBOS etter alt å dømme er kjøperen av Schibsteds trykkeri i Nydalen (bildet). Det var forsiktig skrevet, vi visste at OBOS er kjøperen.

Fredag kom meldingen om at OBOS Nye Hjem kjøper aksjene i selskapet Nydalen Næringseiendom AS fra et syndikat satt opp av Pareto. Adressen er Sandakerveien 121. Overtakelse er nå til mandag.

NE nyheter skrev at det er muligheter for en boligutvikling av eiendommen er til stede på lang sikt, men Schibsted har igjen ti år av sin leiekontrakt, med opsjon på inntil 15 år etter det. OBOS skriver at eiendommen vurderes som en attraktiv boligtomt.

- Eiendommen må omreguleres, og området tåler en høy grad av fortetting med mer enn 1000 boliger innenfor eiendommens 43 dekar tomt. Her er det kort avstand til knutepunkt med blant annet T-bane. Men først skal vi drifte og forvalte eiendommen på en best mulig måte i årene fremover, sier visekonsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS i en pressmelding.

NE nyheter har skrevet at brutto kjøpesum skal ligge på noe over 1 milliard kroner, nettobeløpet noe under milliarden. Yielden skal være i overkant av 6 prosent. Fra annet markedshold er det påpekt at yielden er noe skarpere, rett under 6 prosent.

Kjørberg Siraj sier til NE nyheter at partene er enige om ikke å oppgi noen transaksjonspris.

- Men nå gleder vi oss til sammen med Avantor å ta fatt på byutvikling i Nydalen, sier visekonsernsjefen.

Bygget i Nydalen inneholder i dag to pressehaller, pakkeri, papirlager og utkjøringshall, foruten administrasjonskontorer, personalrom og tekniske rom. Maksimal lengde er hele 194 meter, mens den maksimale høyden er 23 meter.

http://www.nenyheter.no/42972


Storsalg på gang

20. mars 2015 – Pareto er i ferd med å selge Schibsteds trykkeri i Nydalen, trolig for over 1 milliard kroner.

Det får NE nyheter bekreftet fra uavhengig hold, mange i markedet har kjennskap til at eiendommen er lagt ut for salg.

Et Pareto-syndikat kjøpte våren 2010 den snaut 45 000 kvadratmeterstore eiendommen (se bilde) for 760 millioner kroner til en direkteavkastning – yield – på 7 prosent. Snaue fem år etter er prisen etter alt å dømme om lag 300 millioner kroner høyere.

Trykkeriet holder til i Sandakerveien 121. Det formelle kjøpsobjektet er kjøp av aksjene i Nydalen Næringspark AS. Eiendomsfondet Pareto Eiendomsinvest Nordic AS er største aksjonær her med 25 prosent, mens fire aksjonærer eier mellom 5 og 7 prosent, og så er det mange småaksjonærer.

Etter det NE nyheter forstår er det norske kjøpere. SPG Corporate Finance er rådgiver i transaksjonen, men de har ingen kommentarer til det som skjer. Det har heller ikke Hans M. Hilde i Pareto Project Finance.

Schibsted tegnet i 2010 en leieavtale på 15 år i bygget, med opsjon på fem pluss fem pluss fem år. Men med den usikre fremtiden for papiravisene, er etter det NE nyheter erfarer boligutvikling på eiendommen interessant om 10-15 år

Bygget i Nydalen inneholder to pressehaller, pakkeri, papirlager og utkjøringshall, foruten administrasjonskontorer, personalrom og tekniske rom. Maksimal lengde er hele 194 meter, mens den maksimale høyden er 23.

http://www.nenyheter.no/42802


SPGcorp fikk storoppdrag

16. mars 2015 – SPG Corporate Finance har fått oppdraget med å finne kjøpere til Raufoss Industripark.

Eierne av Raufoss Industripark vurderer å legge eiendommen ut for salg og vil nå teste interessen i markedet. Trolig er det snakk om verdier for langt over 1 milliard kroner.

For å finne aktuelle kjøpere og se om prisen blir bra nok, trengs det en rådgiver, og denne rådgiveren ble valgt før helgen.

- Valget falt på SPG Corporate Finance. Vi skal bruke god tid på dette salget og har ikke dårlig tid. SPGcorp var den kandidaten som tilfredsstilte våre krav best, sier styreleder Petter Schach i Raufoss Næringspark ANS til NE nyheter.

Dette selskapet er den formelle eieren av industriparken (se oversiktsbilde), bak selskapet står Storebrand Optimér, Storebrand Liv, Orkla-fondet NLI Raufoss og Raufoss Industripark III AS.

- Hva er mandatet og fremdriften som SPGcorp har fått?
- De skal kartlegge aktuelle kandidater i markedet, utover det har jeg ingen kommentarer til den videre fremdriften.

http://www.nenyheter.no/42785


SPG Corporate Finance AS   •   Haakon VIIs gate 1, 0161 Oslo    •    Veibeskrivelse    •    Personvern